Seksualiteit na hartinfarct

In dit artikel
Seksualiteit na hartinfarct

dossier Men vermoedt dat 30 tot 40% van de mensen met hart- en vaatziekten te kampen hebben met seksuele problemen (erectiestoornissen, orgasmeproblemen, verminderde libido...).

Erectiestoornissen.

De risicofactoren voor hart- en vaatziekten (zoals roken, hoge cholesterol, verhoogde bloeddruk, diabetes) kunnen ook aan de basis liggen van erectieproblemen. Erectiestoornissen kunnen dus een eerste aanwijzing zijn van een mogelijke hart- en vaatziekte, maar ook een gevolg van een dergelijke aandoening. Wanneer erectie uitblijft bij masturberen of wanneer de ochtenderectie achterwege blijft, dan kan dit wijzen op een onderliggende hart- en vaatziekte.
De arts kan in een dergelijk geval een erectiebevorderend geneesmiddel voorschrijven, een zg. PDES-remmer (zoals sildenafil, tadalafil of verdanafil). Deze geneesmiddelen verhogen niet het risico op een hartaanval. Wel moeten enkele voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen: deze geneesmiddelen worden beter niet gebruikt door mannen die lijden aan angor bij seks, minder dan 6 maanden na een beroerte of een hartaanval, ernstig hartfalen (met inspanningsapneu) en verlaagde bloeddruk (minder dan 90/50).
Bovendien mogen deze geneesmiddelen niet samen met vaatverwijdende middelen zoals nitraten worden genomen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over erectieproblemen

Lees ook: Hartfalen: oorzaken, symptomen en behandeling

Lees ook: Beroerte (Cerebro Vasculair Accident)

Seksuele activiteit

Personen met hart- en vaatziekten die zonder pijn in de borst kunnen tuinieren, wandelen of bed opmaken of vloer schrobben, hoeven geen angst te hebben dat vrijen te veel inspanning vereist. Dat laatste is overigens wel afhankelijk van de positie van de patiënt en ook van de status van de partner (vreemdgaan is meestal inspannender...).
Bovendien kan het inspanningsvermogen worden getraind en kan vrijen een plaats krijgen in het revalidatieprogramma na een hartaanval .
Patiënten die tijdens het vrijen pijn in de borst voelen, moeten overigens niet te snel angst hebben voor een hartaanval. Slechts 0,9% van het totaal aantal hartaanvallen zou volgens Amerikaanse cijfers voorkomen na de coïtus. Iemand vanaf vijftig jaar die niet rookt, geen diabetes heeft en geen infarct heeft gedaan, bedraagt 1 op de miljoen per uur. Bij wie eerder een hartinfarct doormaakte, bedraagt dit risico 1 op 100.000 per uur. Seksuele activiteit verdubbelt dus wel het risico, maar het blijft wel extreem klein. Wanneer er vaker seksuele activiteit is, zal het risico bovendien nog lager uitvallen.


zie alle artikelen in rubriek hart-en bloedvaten

Invloed van geneesmiddelen
Sommige geneesmiddelen (zoals statines en thiazidediuretica) kunnen een seksuele bijwerking (bv. beïnvloeding erectie) hebben. Maar meestal zal een verlaging van de dosis het probleem oplossen.

Bij twijfel
In geval van twijfel is het best om raad te vragen aan de behandelende arts. Via een inspanningssproef kan bv. het inspanningsniveau gemeten worden.

bron: Huisarts & Wetenschap, December 2003

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram