Verhogen pijnstillers risico op hartaanval?

123-pil-wit-asperine-water-pijnstiller-11-16.jpg

nieuws

Niet steroïdale ontstekingsremmers (NSAID's) zoals Ibuprofen verhogen de kans op een hartaanval, zelfs bij kortdurend gebruik van een week. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek gepubliceerd in het medische tijdschrift BMJ.

Het is al langer bekend dat NSAID's bij langdurig gebruik de kans op hartproblemen zoals een hartaanval kunnen verhogen. Volgens deze studie zou dat ook bij kortdurend gebruik het geval zijn. 

De onderzoekers analyseerden gegevens uit een groot aantal onderzoeken over de relatie tussen NSAID's en hartaanvallen. In totaal bekeken ze gegevens van bijna een half miljoen mensen waarvan er 61.000 een hartaanval kregen. De onderzochte ontstekingsremmers waren de NSAID's diclofenac, ibuprofen, en naproxen en verder celecoxib en rofecoxib (dat bij ons niet op de markt is). 

  • Uit de studie blijkt dat de kans op een hartaanval in de eerste week van NSAID-gebruik 20 tot 50 procent hoger lag. Het risico was het hoogst met rofecoxib (58 %) en het laagst met celecoxib (24 %). Met naproxen, diclofenac en ibuprofen schommelt het extra risico op een hartaanval rond 50 procent.
  • De kans op een hartaanval is het grootst in de eerste maand dat men een NSAID gebruikt. Bij langer gebruik verhoogt het risico niet verder. 
  • Het risico is dosis-afhankelijk: hoe hoger de dosis (celecoxib meer dan 200 mg per dag, diclofenac meer dan 100 mg, ibuprofen meer dan 1200 mg, en naproxen meer dan 750 mg), hoe hoger het risico. 
Om deze resultaten enigszins in perspectief te plaatsen is het belangrijk om aan te stippen dat de kans op een hartaanval ten gevolge van NAISD-gebruik ongeveer 1 procent per jaar bedraagt. Voor iemand met een hoog risico op een hartaanval omwille van diverse risicofactoren (bijv. een kans van 30 procent om binnen de tien jaar een hartaanval te krijgen), betekent een verhoogd risico met bijvoorbeeld 50 procent, dat de kans stijgt van 30 naar 45 procent. Voor iemand met een laag risico op een hartaanval (bijv. 1 procent), dan betekent een stijging met 50 procent dat het risico stijgt van 1 naar 1,50 procent. 

Er is dus geen reden tot paniek indien u een ontstekingsremmer moet nemen. Probeer wel om de laagst mogelijke dosis te nemen.

Bronnen

http://www.bmj.com/content/357/bmj.j1909

http://www.nhs.uk/news/2017/05May/Pages/Ibuprofen-linked-to-increased-risk-of-heart-attacks.aspxLaatst bijgewerkt: mei 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram