Verminderde werking nieren na hartinfarct leidt tot groter risico op overlijden

Fotolia_anat-afb-nier-02-15.jpg

nieuws


Na een hartinfarct gaat de functie van de nieren twee keer zo snel achteruit als bij normale veroudering. Die versnelde achteruitgang verhoogt het risico op overlijden. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in het vakblad PLOS ONE.
Om de kwaliteit van de nieren in de periode na een hartinfarct in kaart te brengen, maakte het onderzoeksteam gebruik van een omvangrijk gegevensbestand van 4561 patiënten die een hartinfarct hadden doorgemaakt. Deze groep werd in de periode 2002-2012 gevolgd en periodiek medisch onderzocht. 
Na deze lange periode bleek 19% van de patiënten overleden: 42% door hart- en vaatziekten en 22% als gevolg van kanker. Na correctie voor leeftijd, geslacht en klassieke risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol gehalte en roken, vonden de onderzoekers een relatie tussen nierfunctie en overlijden. 
Uit de analyse van de gegevens volgt dat het risico op overlijden van post-hartinfarct patiënten al geleidelijk begint te stijgen als de nieren slechts een beetje minder functioneren. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten met een licht verlaagde nierfunctie na een hartinfarct een 1,4 maal hoger relatief risico hebben op overlijden. Bij patiënten met zeer lage nierfunctie is het risico op overlijden zelfs 4,4 keer zo hoog. 
Chronische nierziekte
Het aantal patiënten met nierschade neemt de laatste jaren wereldwijd toe. Een kwart van de 65-plussers en de helft van de 75-plussers kampt met chronische nierziekte. De aandoening is meestal het gevolg van aderverkalking, hoge bloeddruk en diabetes. Bij gezonde personen daalt de filtersnelheid van de nieren vanaf het veertigste levensjaar langzaam. Dat betekent dat de nierfunctie bij ouderen sowieso geleidelijk aan terugloopt. 
Het identificeren van patiënten met een verhoogd risico op nierschade is dus van groot belang. 
Bron:
http://www.wur.nl/nl/nieuws-wur/Show/Verminderde-werking-nieren-leidt-tot-groter-risico-op-overlijden.htm


Laatst bijgewerkt: maart 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram