Is seks op oudere leeftijd ongezond?

123-koppel-bed-oud-5-9.jpg

nieuws Volgens onderzoekers van de Michigan State University is seks op oudere leeftijd niet altijd gezond. Vooral oudere mannen die regelmatig seks hebben en er ook van genieten lopen een verhoogd risico op een hartaanval en andere hart- en vaatziekten. Oudere mannen die minstens één keer per week seks hebben, hebben twee keer meer kans op een hart- en vaatziekte dan mannen die minder of geen seks hebben. Bij vrouwen werd geen verschil vastgesteld. Integendeel zelfs, goede seks zou bij hen een bloeddrukverlagend effect hebben.

De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 2.200 ouderen tussen 57 en 85 jaar die deelnamen aan de studie the National Social Life, Health and Aging Project. Ze moesten een vragenlijst over hun levensstijl en gezondheid invullen. Na vijf jaar moesten ze opnieuw een vragenlijst invullen. Daarbij werd onder meer gekeken naar hart- en vaatziekten, zoals versnelde hartslag, hoge bloeddruk, hartinfarct, hartfalen en CVA.

Een verrassende vaststelling was dat mannen die minstens één keer per week seks hadden, een hoger risico op hart- en vaatziekten hebben dan mannen die minder of geen seks hadden. Dat risico lag nog hoger bij mannen die zegden dat ze genoten van de seks.

Met dit type van onderzoek kan niet aangetoond worden dat het om een oorzakelijk verband gaat. Maar de onderzoekers vermoeden dat oudere mannen zich meer moeten inspannen om een orgasme te krijgen, waardoor ze hun hart te zwaar belasten. Ook geneesmiddelen om de erectie te verbeteren zouden het risico op hart- en vaataccidenten kunnen verhogen. Terwijl af en toe seks ook bij mannen een gunstig effect kan hebben, raden de onderzoekers aan dat mannen die veel seks hebben en er erg van genieten, om af en toe ook hun hart te laten checken.

Bij vrouwen zou bij seks daarentegen hormonale veranderingen optreden die een gunstig effect hebben op de gezondheid.
Het onderzoek verscheen in het tijdschrift Journal of Health and Social Behavior.

Bronnen
http://msutoday.msu.edu/news/2016/is-sex-in-later-years-good-for-your-health/
http://hsb.sagepub.com/content/57/3/276.abstract


Laatst bijgewerkt: december 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram