Verkeerslawaai leidt tot hogere bloeddruk

123-lawaai-straat-geluid-stress-11-16.jpg

nieuws Wie blootgesteld wordt aan de geluidshinder en vervuiling van wegverkeer loopt een groter risico op hoge bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek bij veertigduizend Europeanen dat verscheen in het European Heart Journal.

De wetenschappers analyseerden de gezondheidsgegevens van 41.072 mensen in Noorwegen, Zweden, Duitsland, Denemarken en Spanje over een tijdspanne van vijf tot negen jaar. Bij aanvang van de studie had niemand een hoge bloeddruk, in de loop van de studie ontwikkelden 6.00 mensen (15 %) een hoge bloeddruk.

Uit hun conclusies blijkt dat mensen in de meest vervuilde gebieden een hogere kans lopen op een hoge bloeddruk. Voor elke 5 microgram fijn stof (PM 2,5) per m2 verhoogde de kans op een hoge bloeddruk met 22 % in vergelijking met mensen in de minst vervuilde omgevingen. Ook hoge roetconcentraties verhogen de kans op een hoge bloeddruk.
Het verschil is vergelijkbaar met de invloed van een hoge body mass index op een hoge bloeddruk.

Opvallend is dat niet alleen de luchtvervuiling een rol speelt, maar ook de geluidsvervuiling. Mensen die blootgesteld worden aan chronische geluidshinder (meer dan 50 decibels tijdens de nacht), bijvoorbeeld omdat ze aan een drukke straat wonen, hadden 6 procent meer kans om een hoge bloeddruk te ontwikkelen dan mensen die in een rustiger straat (maximaal 40 decibel) woonden.

Volgens de wetenschappers voldoet de huidige Europese wetgeving niet. "Een belangrijk aspect van deze conclusies is dat de verbanden ook vastgesteld worden bij mensen die ruim binnen de huidige Europese vervuilingsstandaarden leven", zegt Hoffmann, hoogleraar Milieu-epidemiologie aan de Heinrich-Heine-Universiteit in Düsseldorf. "Dat betekent dat de huidige wetgeving de Europese bevolking niet adequaat beschermt tegen de effecten van luchtvervuiling. Gezien luchtvervuiling overal aanwezig is en het belang van hoge bloeddruk als de voornaamste oorzaak van hart- en vaatziekten, hebben deze resultaten belangrijke consequenties voor de volksgezondheid en vragen ze om strengere regels."

Bron:
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/ehj/early/2016/10/24/eurheartj.ehw413.full.pdf ;


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram