Angst voor nieuwe hartaanval nadelig voor hartpatiënt

123-ekg-hartaanval-pijn-borst-11-16.jpg

nieuws Hartpatiënten die bang zijn voor een nieuwe hartaanval hebben een groter risico om er ook daadwerkelijk een te krijgen, of om eraan te overlijden. Dat blijkt uit een doctoraal onderzoek aan het Radboudumc in Nijmegen.

Patiënten die net een hartaanval hebben doorgemaakt, hebben vaak angst voor een nieuwe aanval. Ze denken pijn op de borst te voelen of denken dat ze een hartaanval hebben of zullen krijgen. Zij vermijden daarom activiteiten die deze sensaties op kunnen roepen, zoals lichamelijk inspanning, en gaan op zoek naar geruststelling door bijvoorbeeld hun hartslag te controleren. Vaak wordt deze zogeheten cardiale angst niet onderkend of behandeld.

Kans op nieuwe hartaanval
Het onderzoek volgde zo’n 200 patiënten die in het Radboudumc waren opgenomen met een hartaanval. Tijdens de opname en gedurende het jaar na ontslag uit het ziekenhuis werd hen gevraagd naar cardiale angst. Daarnaast werd bekeken of patiënten binnen vijf jaar opnieuw werden opgenomen met een hartaanval of soortgelijke problemen, of eraan overleden.

Angst voor een nieuwe hartaanval blijkt een belangrijke voorspeller voor een slechte uitkomst. Meer cardiale angst bleek niet alleen gepaard te gaan met een slechtere kwaliteit van leven, maar ook met een grotere kans op een nieuwe hartaanval, of om eraan te overlijden.”
Deze bevindingen laten zien dat er in de zorg meer aandacht moet komen voor cardiale angst. Zo is vermijding van fysieke inspanning een symptoom van cardiale angst. Er zijn aanwijzingen dat die vermijding een rol speelt in de toegenomen kans op een slechtere hartprognose.
Het is begrijpelijk dat mensen die een hartaanval hebben gehad bang zijn voor een nieuwe hartaanval. Maar net die angst hangt samen met een grotere kans op een hartaanval.

Cognitieve gedragstherapie blijkt een goede behandelstrategie te zijn voor cardiale angst bij patiënten met angstklachten die geen daadwerkelijk hartprobleem hebben. De ernst van de depressieve en angstklachten verminderde bij deze patiënten. Nader onderzoek moet uitwijzen of de behandeling ook effectief is voor hartpatiënten met cardiale angst en hun hartprognose kan verbeteren.

Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram