Reumatoïde Artritis verhoogt risico op hart- en vaatziekten vooral bij jongere patiënt

nieuws Bij relatief jonge patiënten met Reumatoïde Artritis is het risico op hart- en vaatziekten veel hoger dan bij de doorsnee bevolking, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in PLOSOne. Bij mannen én vrouwen onder de vijftig met Reumatoïde Artritis moeten reumatoloog en huisarts extra alert zijn op het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten komen ongeveer twee keer meer voor bij patiënten met Reumatoïde Artritis dan bij de algemene bevolking. Bovenop het risico op hart- en vaatziekten dat mensen hebben op basis van geslacht (mannen hebben een hoger risico) en leeftijd (ouderen hebben een hoger risico) doet Reumatoïde Artritis er als het ware nog 'een schepje bovenop'.

Bij mannen en vrouwen met Reumatoïde Artritis stijgt het risico op hart- en vaatziekten evenveel. Het geslacht lijkt dus geen factor van betekenis bij de grotere kans op hart- en vaatziekten in deze patiëntengroep.

De leeftijd speelt wel een duidelijke rol. Fransen. Het extra risico bij RA-patiënten onder de 50 jaar is veel hoger dan bij patiënten boven de 65 jaar. In de eerste, relatief jonge groep ligt het risico 159 procent hoger dan bij de doorsnee bevolking, in de tweede groep is dat 27 procent.

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram