ad

Hoe herkent u een chlamydia-infectie?

Laatst bijgewerkt: november 2018

nieuws In de overgrote meerderheid van de gevallen verloopt een chlamydia-infectie bij de vrouw zonder klachten. Ze gaan er dus ook niet mee naar een arts gaan. Ondertussen kan de ontsteking echter verder blijven evolueren. Meestal wordt de ontsteking dan ook pas ontdekt wanneer de verwikkelingen (infectie van de baarmoederhals, de urinewegen, of een bekkeninfectie) pijn of andere klachten beginnen te veroorzaken, Bovendien kan iemand zonder het te weten jarenlang rondlopen met deze soa en anderen infecteren.

Klachten bij vrouwen die op chlamydia kunnen wijzen zijn:
• pijn of een branderig gevoel bij het plassen
• meer of andere afscheiding (qua geur, kleur of consistentie)
• tussentijdse bloedingen
• pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen
• pijn in de onderbuik
• pijn rechtsboven in de buik
Een bekkeninfectie kan gepaard gaan met hevige pijn en koorts.

Mannen hebben meestal wel klachten als zij met chlamydia zijn besmet. Vaak ontstaan deze klachten één tot drie weken na de besmetting. Van de geïnfecteerde mannen heeft 30% geen (duidelijke) klachten.
Klachten bij mannen die op een chlamydia kunnen wijzen zijn:
• pijn of een branderig gevoel bij het plassen
• een beetje afscheiding uit de penis
• pijn in de balzak

Chlamydia is niet alleen overdraagbaar op de slijmvliezen van de geslachtsdelen, maar ook op de slijmvliezen in de anus of de mond. Welke plaatsen besmet raken, hangt af van de manier waarop is gevrijd.

Symptomen bij een anale infectie zijn
- irritatie,
- jeuk
- slijmerige afscheiding
- pijn,
- soms (bloederige) afscheiding en diaree.

Als u na seksueel contact zonder condoom één of meer van de beschreven klachten heeft of had - ook al is het wat langer geleden - kan u het best uw huisarts raadplegen. Als (laboratorium)onderzoek uitwijst dat u een chlamydia-infectie heeft, wordt een antibioticum-kuur voorgeschreven. U mag dan pas zeven dagen na de start van deze kuur weer geslachtsgemeenschap hebben. Zo kan herbesmetting worden voorkómen. Het is ook van belang dat de (alle) seksuele partner(s) zich gelijktijdig laat (laten) behandelen (ook ex-partners!). Men kan immers zonder duidelijke klachten tóch besmet zijn en anderen besmetten.

zie ook artikel : Chlamydia-infectie: een sluipende oorzaak van onvruchtbaarheid
ad


pub