ad

Bescherm uw baby tegen hormoonverstoorders

Laatst bijgewerkt: april 2015
123-vr-zw-buik-rood-170_07.jpg

nieuws Wie zwanger wil worden, stelt zichzelf best niet bloot aan hormoonverstoorders. Daarom begint de Gezinsbond een informatiecampagne 'Bescherm je baby, beperk hormoonverstoorders – Informatiebrochure bij zwangerschap'. De brochure wordt mede verspreid door Kind en Gezin en de Expertisecentra Kraamzorg.

De inhoud is samengesteld in samenwerking met het wetenschappelijk comité van het LIFE+ project Child Protect, bestaande uit professoren Greet Schoeters (Universiteit Antwerpen) en Petra de Sutter (Universiteit Gent).

Hormoonverstoorders en ongeboren kinderen
We maken zelf heel wat hormonen in ons lichaam aan. Deze natuurlijke hormonen spelen onder andere een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling, het immuunsysteem, de stofwisseling, de gemoedstoestand en voortplanting. Hormoonverstorende stoffen zijn chemicaliën die de van nature in ons lichaam voorkomende hormonen nabootsen of ingrijpen op de werking daarvan en het natuurlijke evenwicht uit balans brengen. We krijgen deze hormoonverstorende stoffen binnen via allerlei producten die we dagelijks gebruiken. Zoals het woord al aangeeft, grijpen hormoonverstoorders in op het hormoonstelsel en dat blijkt vooral verwoestende effecten hebben bij ongeboren kinderen. Een kind in de baarmoeder is namelijk nog in volle ontwikkeling en juist dan kan zelfs een zeer lage dosis van een hormoonverstoorder permanente schade aanrichten. Het is dan ook niet zo dat het kind in de baarmoeder veilig afgeschermd is van schadelijke stoffen. Mogelijk is blootstelling in de baarmoeder aan hormoonverstoorders is de belangrijkste oorzaak van de sterke toename in hormoongerelateerde ziektes. Aandoeningen die in verband kunnen gebracht worden met een verstoring van de hormonen zijn: toenemende onvruchtbaarheid, stoornissen in het immuunsysteem, vroegtijdige borstontwikkeling bij meisjes, borst-, prostaat- en andere kankers, obesitas en diabetes.

We krijgen deze schadelijke stoffen ook binnen via ademhaling, voeding en huid bij gebruik van de producten die schadelijke stoffen bevatten. Het is juist de opstapeling van die kleine hoeveelheden die een risico voor de gezondheid kunnen vormen. Bijvoorbeeld parabenen, conserveringsmiddelen die beschermen tegen de aantasting van schimmels en bacteriën, en vaak terug te vinden in verzorgingsproducten.

De Wereldgezondheidsorganisatie bracht in 2012 een schokkend rapport uit over hormoonverstoorders en hun schadelijke invloed. Volgens de studie is van ongeveer 800 chemische stoffen bekend dat ze hormoonverstoorders zijn, of ze worden daar op zijn minst van verdacht. Daarbij stelt het rapport dat van de duizenden andere stoffen die op de markt zijn en in producten zitten, men vaak geen idee heeft of die wél veilig zijn. De belangrijkste conclusie van het rapport is dat de invloed van deze stoffen op de volksgezondheid waarschijnlijk veel groter is dan tot dusver algemeen werd aangenomen.


ad


pub