"Artsen moeten zwangere vrouwen waarschuwen voor verzorgingsproducten met hormoonverstoorders"

dossier

Persoonlijke verzorgings- en schoonheidsproducten bevatten verschillende ingrediënten die vaak een breed scala aan hormoonontregelende chemicaliën bevatten, zoals ftalaten, parabenen, fenolen en giftige metalen. Deze chemische stoffen werken in op hormoonsystemen, die al bijzonder kwetsbaar zijn tijdens de zwangerschap, en dat kan niet alleen een impact hebben op de ontwikkeling van de ongeboren baby, maar ook op de gezondheid van je kindje later.

De studie, gefinancierd door het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences en de National Institutes of Health en uitgevoerd in Puerto Rico, onderzocht het verband tussen het gebruik van persoonlijke verzorgingsproducten en de niveaus van geslachtshormonen, waaronder oestrogenen en progesteron, en schildklierhormonen.

Lees ook: Wanneer is servies uit bamboe en melamine gevaarlijk of schadelijk?

Impact op korte en lange termijn

Voor het onderzoek ondergingen 1.070 zwangere vrouwen tussen 18 en 40 jaar een lichamelijk onderzoek, en vulden ze vragenlijsten in over hun demografische gegevens, beroep, levensstijl en gebruik van persoonlijke verzorgingsproducten zoals parfums, lotions, cosmetica, nagellak, scheerschuim, mondwater, shampoo en andere haarproducten, zoals bleekmiddel, relaxer en mousse. De vrouwen deden ook tweemaal tijdens de zwangerschap een bloedtest, waarvan de stalen werden geanalyseerd op negen geslachtssteroïden en schildklierhormonen.

Lees ook: Zo kan je je kind beschermen tegen hormoonverstoorders tijdens en na de zwangerschap

Na afloop bleek dat het gebruik van haarproducten, in het bijzonder haarkleurmiddelen, bleekmiddel, relaxers en mousse, geassocieerd wordt met lagere niveaus van geslachtshormonen, die nochtans een cruciale rol spelen bij de instandhouding van de zwangerschap en de ontwikkeling van de foetus. Verstoringen van deze hormonen kunnen onder andere het risico op een groeibeperking, vroeggeboorte en laag geboortegewicht vergroten. Sterker nog, veranderingen in de hormoonspiegels tijdens de zwangerschap kunnen ook langetermijngevolgen hebben, zoals een effect op de groei van zuigelingen en kinderen, de puberteit en de ontwikkeling van hormoongevoelige kankers zoals borst-, baarmoeder- en eierstokkanker.

Lees ook: Waarom kan tweedehands speelgoed gevaarlijk zijn?

Meer onderzoek dringt zich op, maar de experts die deze studie leidden, raden huisartsen, gynaecologen, vroedvrouwen en andere zorgkundigen die zwangere vrouwen begeleiden aan om ze te waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van het gebruik van verzorgingsproducten die hormoonverstorende chemicaliën bevatten.

Lees ook:
Nieuw bewijs dat paracetamol toch niet 100% veilig is tijdens de zwangerschap

Bronnen:
Rutgers University
ScienceDirect
news-medical.net


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram