Menstruatiepijn? Het kan endometriose zijn.

Laatst bijgewerkt: maart 2012
anat-endosc-enddometr-170_400_02.jpg

nieuws Endometriose is een chronische ziekte waarbij het weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt (endometrium), op plaatsen buiten de baarmoeder groeit. Vrouwen die aan endometriose leiden, kunnen tijdens de menstruatie ernstige pijn hebben, maar ook pijn tijdens het vrijen en pijn bij het urineren en ontlasten. Sommige vrouwen ervaren geen symptomen. Ze ontdekken pas dat ze endometriose hebben als een zwangerschap uitblijft. Het kan, indien het niet behandeld wordt, namelijk ook leiden tot onvruchtbaarheid.

Meer dan één vrouw op tien lijdt aan endometriose. Endometriose is één van de meest voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen boven de 25 jaar. Uit onderzoek blijkt dat 35 tot 40% van de onvruchtbare vrouwen een bepaald stadium van endometriose heeft. In zeer uitzonderlijke gevallen kan endometriose ernstige gevolgen hebben voor andere organen dan de geslachtsorganen.

Endometriose kan zich voordoen op elke leeftijd tussen de puberteit en de menopauze en het wordt ook gevonden bij vrouwen die kinderen hebben gekregen.
Vroegtijdige herkenning en diagnose is van groot belang voor een goede behandeling. Daarom is het belangrijk dat vrouwen met menstruatieklachten hun huisarts of gynaecoloog raadplegen.

Wat zijn de meest voorkomende klachten ?
In meer dan de helft van de gevallen zijn er geen klachten. Er bestaat geen enkel verband tussen de uitgebreidheid van endometriose en de ernst van de pijnklachten: minimale letsels geven vaak meer klachten dan uitgebreide letsels.
Als de aandoening zich blijft ontwikkelen, neemt het aantal en de ernst van de symptomen toe. Ook het aantal dagen in de maand waarin de verschijnselen zich voordoen neemt toe. In de vroege stadia van de aandoening kunnen symptomen op de eerste dagen van de menstruatie optreden. Als de aandoening ernstiger wordt, kunnen symptomen met toenemende ernst voor een langere periode van de cyclus worden ervaren.

• Pijnlijke maandstonden: Bekken- en/of buikpijn, voornamelijk tijdens de maandstonden (dysmenorroe) maar soms ook buiten de menstruatieperiode;

• Hevige of langdurige bloedingen, onregelmatig bloedverlies;

• Pijn bij seksuele betrekkingen (dyspareunie). De pijn die bij endometriose optreedt, bevindt zich diep in de buik en wordt veroorzaakt door endometrioseplekjes rond de top van de schede. Pijn aan de ingang van de schede heeft meestal een andere oorzaak.

• Darm- en/of blaasproblemen (pijnlijke ontlasting; diarree of constipatie, pijn bij het plassen of vaak moeten plassen...);

• Lage rugpijn;

• Verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit). Deze laatste klacht is vaak de aanleiding tot grondige onderzoeken, waarbij dan onvermoed endometriose gevonden wordt.

De woekerende slijmvliezen kunnen leiden tot cysten op de eierstokken die met bloed zijn gevuld en deze gaan er na verloop van tijd als gesmolten chocolade uitzien. Deze ‘chocoladecysten’ kunnen leiden tot een verminderde vruchtbaarheid en ook aanleiding geven tot acute pijnaanvallen als ze openbarsten, en zelfs tot inwendige abcessen.
Met de jaren kunnen er ook grote gezwellen ontstaan die op omringende weefsels drukken en pijn veroorzaken, of die de werking van een orgaan kunnen verstoren, bijvoorbeeld de lediging van de blaas als ze de urinebuis dichtdrukken.

www.endometriosis.org
www.endometriose.nl
www.lumc.nl


pub