Alles wat je moet weten over kunstmatige inseminatie (IUI)

Getty_iui_echo_zwanger_gynaecoloog_2022.jpg

dossier

Intra-uteriene inseminatie (IUI) of kunstmatige inseminatie is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij men de beste zaadcellen via een slangetje in de baarmoeder brengt op het moment van de eisprong. Wanneer wordt de procedure opgestart, en hoe verloopt die? Fertiliteitsarts Elke Struiwig vertelt er ons alles over.

Een IUI-behandeling kan een oplossing zijn wanneer een zwangerschap uitblijft terwijl de zaadkwaliteit van de man matig tot goed is en de vrouw minstens 1 open eileider heeft. Je kan het zaad van je partner gebruiken maar ook donorsperma behoort tot de mogelijkheden. Dit wordt toegepast bij alleenstaande vrouwen of bij mannen zonder zaadcellen.

Lees ook: De impact van vruchtbaarheidsbehandelingen op een relatie

Hoe ziet de procedure eruit?

Een IUI-behandeling kan plaatsvinden zonder en met hormonen.

  • Als de IUI behandeling wordt uitgevoerd zonder hormonen zullen de hormonen van jouw eigen menstruele cyclus ervoor zorgen dat 1 follikel dominant wordt en gaat groeien. In de natuurlijke cyclus zal er meestal 1 follikel groeien. Sporadisch zullen er 2 follikels groeien.
  • Als de IUI behandeling wordt gedaan in combinatie met hormonen, dien je jezelf hormonen toe in de vorm van tabletten of onderhuidse injecties. Door de hormonen wordt de groei van meerdere follikels gestimuleerd waardoor je de kans op een zwangerschap verhoogt. Dit betekent wel dat deze follikels ook allemaal bevrucht kunnen worden en je kans hebt op een meerling. Dit is ook de reden dat als er meer dan 3 follikels groeien tijdens de stimulatie de behandeling gecanceld wordt. Dat wil zeggen dat de inseminatie niet doorgaat en je beschermde gemeenschap moet hebben. Een meerlingzwangerschap brengt namelijk risico’s met zich mee. Gelukkig is de kans op een tweeling tijdens de IUI-behandeling maar 7%. 

Zowel een natuurlijke als gestimuleerde cyclus wordt nauwkeurig opgevolgd. Door middel van echo's en bloedafnames kan men de groei van de follikels in de gaten houden. Als de dominante follikels groot genoeg zijn, zal met een hormooninjectie de eisprong worden opgewekt. Een dag na de hormooninjectie zal de inseminatie plaatsvinden.

Lees ook: hCG: Welke waarden wijzen op een (gezonde) zwangerschap?

Hoe verloopt de inseminatie?

Een paar uur voor de inseminatie brengt de man een spermastaal naar het laboratorium, waar ze de beste en meest beweeglijke zaadcellen selecteren. Later die dag vindt in het ziekenhuis de inseminatie plaats. Een arts brengt een speculum (spreider) in je vagina zodat de baarmoedermond goed te zien is en schuift een dun slangetje door de baarmoedermond in de baarmoederholte. Het bewerkte sperma komt via het slangetje in je baarmoeder terecht. De ingreep duurt ongeveer tien minuten en is meestal pijnloos. Indien de baarmoedermond lastig te vinden is of het slangetje moeilijk door de baarmoederhals opgevoerd kan worden, kan de procedure pijnlijk zijn.

Na de behandeling mag je naar huis en hoef je dus niet op de stoel te blijven liggen. Onderzoek heeft bewezen dat de zaadcellen met zo’n grote snelheid door de baarmoederhals en baarmoeder heen zwemmen en dat het geen zin heeft om te blijven liggen na de inseminatie. Dit is ook de reden waarom een conceptiecup, die de zaadcellen opvangt na gemeenschap, de zwangerschapskans niet vergroot.

Na de ingreep hoef je geen uitzonderlijke maatregelen te nemen. Als de IUI-behandeling niet gelukt is, krijg je tien tot veertien dagen na de inseminatie je maandstronden. Blijven die uit? Dan kan je zestien dagen na de behandeling een zwangerschapstest uitvoeren.

Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van een zwangerschap?

Wat is de slaagkans van kunstmatige inseminatie?

Gemiddeld raakt 10 à 15 % van de vrouwen zwanger per inseminatie. De IUI-behandeling verhoogt deze kans doordat hormonen worden geïnjecteerd waardoor meerdere follikels groeien, de inseminatie getimed wordt en de beste zaadcellen in de baarmoeder worden gebracht met een slangetje. Na zes IUI-behandelingen stijgt het percentage tot ongeveer 30 %.

Er zijn een aantal zaken die je kan toepassen om je slaagkans te verhogen. Beide partners wordt geadviseerd om te stoppen met roken en drugsgebruik. Aan mannen en vrouwen wordt geadviseerd om alcohol met mate te gebruiken. Daarnaast heb je ook baat bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Uit onderzoek blijkt dat het bij mensen met een BMI > 29 langer duurt voordat ze zwanger worden. Per BMI punt boven de 29, zal de zwangerschapskans per jaar met 5% afnemen. Echter zal een crashdieet jouw vruchtbaarheid ook niet doen toenemen. Als je wil afvallen, raad ik je aan om een gebalanceerd dieet te kiezen. Je arts zal je ook aanraden om foliumzuur in te nemen ter ondersteuning van de ontwikkeling van het zenuwstelsel tijdens de vroege zwangerschap. Het advies is om foliumzuur een maand voor een zwangerschap te starten omdat dan zeker is dat het foliumzuurgehalte in het bloed hoog genoeg is.

Hoeveel kost kunstmatige inseminatie?

Tot en met de leeftijd van 43 jaar neemt het ziekenfonds het grootste deel van de kosten op zich. De patiënt betaalt enkel het remgeld. Ook de hormooninjecties worden vergoed, t.e.m. zes cycli.


Bronnen:
www.uzleuven.be
www.brusselsivf.be

Lees ook: Zwangerschapskalender: je zwangerschap van week tot week


Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram