Overgangsklachten: wat kan u eraan doen? (1)

nieuws De overgang is een natuurlijk verschijnsel dat vanzelf voorbij gaat, en moet normaal gesproken niet behandeld worden. Maar soms is een behandeling toch nodig.

Vapeurs of opvliegers
1. de levenstijl veranderen:
• ga na welke dingen bij u de vapeurs uilokken en vermijd deze zoveel mogelijk, denk hierbij aan: warme temperaturen, hevige emoties, sterk gekruid voedsel, veel zoetigheid, alcohol, cafeïne en roken
• houd het hoofd koel, heel letterlijk dan:
- draag kleding in verschillende lagen, zodanig dat je bij de eerste tekenen van een aanval iets kan uitdoen, en kies voor ondergoed en kleding die de huid laten ademen (vermijd synthetische weefsels)
- gebruik een waaier of ventilator die koude lucht blaast
- drink een glas koud water of fruitsap wanneer de warmte opkomt
- zorg voor een goed verluchte en koele slaapkamer; gebruik katoenen lakens; zet ’s nachts naast het bed een thermos ijswater of ijsblokjes om eventueel wat te drinken of het voorhoofd en/of de polsen met ijs te bevochtigen.
- gebruik katoenen lakens, ondergoed en kleding die de huid laten ademen (vermijd synthetische weefsels)
• regelmatige beweging: het vermindert de stress en dat leidt tot een betere en meer verkwikkende slaap. Uit sommige studies blijkt dat vrouwen die regelmatig fysieke inspanningen doen, minder last hebben van opvliegers.
• houd het stresspeil zo laag mogelijk: joga, massage, aerobics, ontspanning enz.
• let op de ademhaling: wanneer je een warmte-aanval voelt opkomen, probeer dan eens langzaam en diep te ademen vanuit de buik. Uit onderzoek is gebleken dat dit helpt en de vapeur niet verder doorbreekt.

2. middelen zonder doktersvoorschrift
Er zijn talloze middelen en voedingssupplementen verkrijgbaar. De meeste producten zijn op basis van soja of van zilverkaars.
Sommige onderzoeken besluiten dat isoflavonen, voornamelijk uit soja afkomstig, de vapeurs verminderen met 15%. Anderen beweren dat soja niet beter helpt dan een placebo of suikerpil.
Voor zilverkaars is er wel een matig bewijs dat het helpt tegen vapeurs, maar het is minder gunstig voor de lever en kan de leverfunctie verstoren. Ook zijn er nog geen lange-termijn-gegevens beschikbaar over fyto-oestrogenen.

3. middelen met een doktersvoorschrift (bij strenge vapeurs).
• Hormoontherapie (HST): een korte therapie kan volstaan om vapeurs te bestrijden. Hormoontherapie houdt wel bepaalde risico's in.
• de anticonceptiepil is een mogelijke oplossing voor premenopauzale vrouwen indien zij nog anticonceptie wensen en tegelijkertijd nood hebben aan een middel om vapeurs te bestrijden - mits zij niet roken
• bepaalde antidepressiva kunnen in bepaalde dosissen helpen bij vapeurs Voor vrouwen die geen hormonen kunnen nemen, is dit een mogelijke oplossing. Echter deze middelen hebben veel nadelen zoals een vermindering van het libido, slapeloosheid, hoofdpijn en misselijkheid.
• clonidine: dit is een bloeddrukverlagend middel dat in een kleine dosis voorgeschreven wordt tegen vapeurs. Clonidine heeft echter veel ongewenste effecten zoals slaapstoornissen, duizeligheid, maag- en darmstoornissen, droge mond en moeheid.


Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram