Mogelijke oorzaken van duizeligheid

Getty_duizelig_draaierig_2023.jpg

dossier Voel je je plots draaierig, duizelig of licht in je hoofd? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is er niets om je zorgen over te maken, maar duizeligheid kan ook een symptoom zijn van een onderliggende aandoening die mogelijk wel medische aandacht vraagt. 

Lees ook: Duizelig bij het opstaan: oorzaken en tips

Mogelijke oorzaken van duizeligheid

 1. Positieduizeligheid (BPV of BPPD) of loszittende oorkristallen. Positieduizeligheid leidt tot kortdurende duizeligheid wanneer iemand snel van positie verandert, zoals in bed gaan zitten na te hebben gelegen.
 2. De ziekte van Menière. Deze aandoening veroorzaakt vochtophoping in het oor, wat zorgt voor gehoorverlies en oorsuizen (tinnitus)
 3. Akoestisch neuroom, een gezwel op een hersenzenuw die verantwoordelijk is voor het gehoor en het evenwicht. 
 4. Uitdroging, door te veel vochtverlies. Andere symptomen van uitdroging zijn dorst en droge huid. 
 5. Een migraineaanval 
 6. Medicatie, waaronder spierverslappers, anti-epileptica, antihistaminica en bloeddrukmedicijnen. 
 7. Plotselinge bloeddrukval. Dat kan gelinkt zijn aan verschillende medische aandoeningen, of door plots opstaan.  
 8. Cardiomyopathie. Bij deze aandoening worden de hartspieren stijf en zwak en pompen ze minder bloed rond. De symptomen zijn duizeligheid, flauwvallen en ademhalingsproblemen.
 9. Hartaanval: Pijn op de borst is het meest duidelijke symptoom van een hartaanval, maar duizeligheid of lichtheid in het hoofd kunnen ook een voorbode zijn, aangezien er te weinig bloed naar je hersenen stroomt.  
 10. Aritmie: Hartritmestoornissen kunnen niet alleen duizeligheid, maar ook kortademigheid en lichtheid in het hoofd veroorzaken. 
 11. Overmatige inspanning: Bij grote fysieke inspanningen kan je je duizelig voelen. Het kan ook leiden tot uitdroging en hitte-uitputting, wat ook duizeligheid kan veroorzaken.
 12. Angststoornissen: Wie kampt met angstaanvallen, kan duizeligheid ervaren zonder enige andere lichamelijke oorzaak. 
 13. Bloedarmoede: Lage niveaus van ijzerrijke hemoglobine in de rode bloedcellen maakt dat de cellen niet genoeg zuurstof door het lichaam kunnen transporteren. Het zuurstoftekort door bloedarmoede kan leiden tot duizeligheid, vermoeidheid of kortademigheid.
 14. Hypoglykemie: Bij een lage bloedsuikerspiegel kan je last krijgen van een zwak gevoel en lichtheid in het hoofd. 
 15. CO-vergiftiging: Als koolstofmonoxide, bijvoorbeeld van auto's, roosters of ovens zich binnenshuis ophopen, kan het inademen ervan dodelijk zijn. Symptomen van een CO-vergiftiging zijn duizeligheid, hoofdpijn en overgeven.
 16. Bewegingsziekte: Reizen per auto of boot kan reisziekte veroorzaken, waarbij je last krijgt van duizeligheid en misselijkheid. 
 17. Multiple sclerose (MS): Multiple sclerose (MS) beschadigt de hersenen en het ruggenmerg. Het veroorzaakt een reeks symptomen waaronder duizeligheid.
 18. Ziekte van Parkinson: Duizeligheid is een veel voorkomend symptoom in de latere stadia van de ziekte van Parkinson, een neurologische aandoening die trillen en evenwichtsproblemen veroorzaakt. 
 19. Infecties: Verschillende infecties geven duizeligheid, bijvoorbeeld COVID-19, een oorontsteking of virale infecties als griep en een verkoudheid.
 20. Acute vestibulaire paralyse of Neuritis vestibularis: Evenwichtsproblemen door een ontsteking van het binnenoor.

Lees ook: Duizeligheid: wanneer moet je je ongerust maken?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.nhs.uk

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram