Wat kunt u doen tegen bewegings- of positieduizeligheid (BPPD)?

123-senior-duizelig-vertigo-11-17.jpg

nieuws

Bewegings- of positieduizeligheid (Benigne paroxismale positieduizeligheid of BPPD) is een goedaardige, in aanvallen optredende, houdingsgebonden duizeligheid’. Door bepaalde hoofdbewegingen of positieveranderingen (zoals draaien in bed, vooroverbuigen, omhoog of achteruit kijken...) krijgt u plotse, korte aanvallen van duizeligheid. U hebt het gevoel alsof de wereld om u heen draait of dat u ronddraait in de wereld. Soms gaat de duizeligheid gepaard met een misselijk gevoel en/of braken. De aanval duurt meestal hoogstens één minuut.

Oorzaak
waarschijnlijk veroorzaakt door een tijdelijke stoornis in het evenwichtsorgaan (labyrint) in ons binnenoor. Men vermoedt dat de duizeligheid ontstaat door de aanwezigheid van gehoorsteentjes of ‘oorkristallen’ in een van de halfronde kanalen van het binnenoor waar ze niet thuishoren (canalolithiasis). Hierdoor wordt de stroming van het vocht (endolymfe) in de kanaaltjes verstoord, en wordt het evenwichtsorgaan bij hoofdbewegingen te fel of te langdurig geprikkeld, met duizeligheid als gevolg.

Wat kunt u doen bij positieduizeligheid? 
Het algemene advies bij draaiduizeligheid is: probeer gewoon door te gaan met wat u doet. Bent u erg duizelig? Wacht dan even tot u zich minder duizelig voelt en ga daarna weer door met wat u aan het doen was. Het is niet de bedoeling dat u bepaalde bewegingen gaat vermijden.

Behandeling van positieduizeligheid 
De huisarts kan de zogenaamde Epley-beweging met u doen. De Epley-beweging zorgt ervoor dat de kristallen zich verplaatsen: vanuit het buisje naar een minder gevoelig deel van het evenwichtsorgaan. In ongeveer de helft van de gevallen gaat de duizeligheid daardoor over of is ze minder.

Vaak hoeft de huisarts de Epley-beweging maar één keer met u te doen om de klachten te verhelpen. De Epley-beweging duurt ongeveer 2 minuten.

Het kan zijn dat u tijdens of direct na de behandeling misselijk wordt of moet overgeven.
Kunt u uw nek niet goed bewegen (bijvoorbeeld door ernstige artrose, reumatoïde artritis of de ziekte van Bechterew), dan kan uw huisarts de Epley-beweging niet met u doen.

Hoe gaat het verder bij positieduizeligheid? 
Vaak helpt de behandeling (de Epley-beweging). Is de duizeligheid niet meteen weg? Of komen de klachten terug? Dan kunt u de Epley-beweging na één week nog één keer samen met uw huisarts doen. Eventueel kunt u de Epley-beweging ook thuis doen. Bespreek dit met uw huisarts. 

De aanvallen van draaiduizeligheid bij positieduizeligheid gaan meestal binnen 4 weken vanzelf over. Ook als u de Epley-beweging niet doet.
Houdt u na 4 weken toch nog klachten? Bespreek het dan met uw huisarts. Soms is dan verder onderzoek nodig.

Geneesmiddelen tegen duizeligheid of kalmeermiddelen hebben geen zin en kunnen de genezing zelfs vertragen. 

Wanneer naar de huisarts bij positieduizeligheid? 
1. Neem direct contact op met de huisarts bij plotselinge duizeligheid of lichtheid in het hoofd met een van deze verschijnselen:
plotseling: dubbelzien, moeilijk praten, slikken of lopen, geen kracht of gevoel in een arm of been
plotseling minder kunnen horen
plotseling hevige hoofd- of nekpijn
het gevoel dat u flauwvalt
hoofdpijn, misselijk of sloom, na langdurig verblijf in gesloten ruimte zonder ventilatie
als u diabetes mellitus heeft en mogelijk een te lage bloedsuiker heeft.

2. Neem contact op met uw huisarts als u plotseling duizelig bent en:
u ouder bent dan 65 jaar
een verhoogde kans heeft op hart- en vaatziekten zoals bij diabetes mellitus
als u ooit een beroerte of andere hart- en vaatziekte heeft gehad
als u bloedverdunners gebruikt (antistolling).

3. Maak een afspraak met uw huisarts:
als de klachten na 1 week nog niet minder worden
als de klachten na 4 weken nog niet over zijn

Lees ook: Vertigo of draaiduizeligheid door bewegen

Bron
https://www.thuisarts.nl/benigne-paroxismale-positieduizeligheid-bppd/ik-heb-last-van-benigne-paroxismale-positieduizeligheid
https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/duizeligheid


Laatst bijgewerkt: november 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram