Duizeligheid: wanneer moet je je ongerust maken?

unsplash_duizelig_draaierig_2024.jpg

dossier Duizeligheid is meestal vrij onschuldig en voorbijgaand. Maar wanneer de duizeligheid vaak voorkomt, lang duurt of heel heftig is, kan het behoorlijk vervelend zijn. In sommige omstandigheden – bijvoorbeeld wanneer men duizelig wordt op de fiets of in de auto, of wanneer men door duizeligheid valt - kan het ook ernstige gevolgen hebben. Bovendien kan het wijzen op een al dan niet ernstige onderliggende aandoening, zoals multiple sclerose, een beroerte of de ziekte van Ménière

Lees ook: Duizeligheid: de symptomen en behandeling van een evenwichtsstoornis

Lees ook: Plotseling duizelig: wat zijn 'loszittende' oorkristallen?

Wanneer is duizeligheid gevaarlijk?

In volgende omstandigheden is het raadzaam om een arts te raadplegen:

  • Wanneer je herhaaldelijk duizelig bent.
  • Wanneer de duizeligheid langer dan enkele minuten aanhoudt of heel ernstig is
  • Wanneer je geen aanleiding ziet waarom je duizelig bent geworden of je je ongerust maakt.
  • Wanneer de duizeligheid gepaard gaat met andere verschijnselen, zoals gehoorverlies, oorsuizen, braken, hartkloppingen, pijn (oorpijn, hoofdpijn enz), moeite met praten of slikken, verlammingsverschijnselen, dubbel zien of uitval van het gezicht.

Afhankelijk van de precieze klachten, zal je huisarts een aantal onderzoeken en tests uitvoeren. Bij steeds terugkerende, langdurige of heftige aanvallen van (draai)duizeligheid, of wanneer de arts een onderliggende aandoening vermoedt, kan je worden doorverwezen naar een neuroloog of een neus-keel-oorspecialist voor meer gespecialiseerde onderzoeken en tests.

Tegen duizeligheid zelf bestaat geen specifieke behandeling of geneesmiddel. Het komt er vooral op aan om de preciese oorzaak op te sporen en die te behandelen. Wanneer geen oorzaak wordt gevonden of wanneer de oorzaak niet kan behandeld worden, zal men proberen de duizeligheid zoveel mogelijk onder controle te houden en de bijkomende klachten (zoals braken of misselijkheid) te verlichten. Vooral bij oudere mensen kan het belangrijk zijn om maatregelen te nemen om vallen te voorkomen.

Lees ook: Vertigo: duizelig met draaierig gevoel

Lees ook: Mogelijke oorzaken van duizeligheid


Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram