- nieuwsReumatoïde artritis: snel behandelen
- dossierTenniselleboog: 'Alert zijn voor eerste symptomen kan chronische ontsteking voorkomen'
- dossierWaaraan merk je dat je te weinig water drinkt?
- dossierEen spijkermat voor ontspanning, een betere nachtrust en minder pijn
- dossierOorpijn bij kinderen: acute middenoorontsteking (otitis media)
Duizeligheid: wanneer moet u zich ongerust maken?

nieuws
Duizeligheid is meestal vrij onschuldig en voorbijgaand. Maar wanneer de duizeligheid vaak voorkomt, lang duurt of heel heftig is, kan het behoorlijk vervelend zijn. In sommige omstandigheden – bijvoorbeeld wanneer men duizelig wordt op de fiets of in de auto, of wanneer men door duizeligheid valt - kan het ook ernstige gevolgen hebben.
Bovendien kan het wijzen op een al dan niet ernstige onderliggende aandoening, zoals multiple sclerose, een beroerte of de ziekte van Ménière.
In volgende omstandigheden is het raadzaam om een arts te raadplegen:
• Wanneer u herhaaldelijk duizelig bent,
• Wanneer de duizeligheid langer dan enkele minuten aanhoudt of heel ernstig is,
• Wanneer u geen aanleiding ziet waarom u duizelig bent geworden of zich ongerust maakt,
• Wanneer de duizeligheid gepaard gaat met andere verschijnselen, zoals gehoorverlies, oorsuizen, braken, hartkloppingen, pijn (oorpijn, hoofdpijn enz), moeite met praten of slikken, verlammingsverschijnselen, dubbel zien of uitval van het gezicht.
Afhankelijk van de preciese klachten, zal uw huisarts een aantal onderzoeken en tests uitvoeren. Bij steeds terugkerende, langdurige of heftige aanvallen van (draai)duizeligheid, of wanneer de arts een onderliggende aandoening vermoedt, kan u worden doorverwezen naar een neuroloog of een neus-keel-oorspecialist voor meer gespecialiseerde onderzoeken en tests.
Tegen duizeligheid zelf bestaat geen specifieke behandeling of geneesmiddel. Van geen enkel medicament is de werkzaamheid aangetoond bij de behandeling van duizeligheid.
Het komt er vooral op aan om de preciese oorzaak op te sporen en die te behandelen. Wanneer geen oorzaak wordt gevonden of wanneer de oorzaak niet kan behandeld worden, zal men proberen de duizeligheid zoveel mogelijk onder controle te houden en de bijkomende klachten (zoals braken of misselijkheid) te verlichten. Vooral bij oudere mensen kan het belangrijk zijn om maatregelen te nemen om vallen te voorkomen.