Duizeligheid: de symptomen en behandeling van een evenwichtsstoornis

dossier

De verbinding tussen je centrale zenuwstelsel en je hersenen zorgt ervoor dat je stevig op je voeten staat. Als die verbinding wordt aangetast, ontstaan evenwichtsproblemen. Houden de evenwichtsklachten aan, dan ga je het best naar de dokter want dat kan wijzen op een medisch probleem.

Wat is een evenwichtsstoornis?

Getty_duizelig_evenwicht_2023.jpg

© Getty Images

Je evenwichtsgevoel is afhankelijk van een continue informatiestroom tussen je oren, ogen, weefsels en hersenen. Als iets die informatiestroom verstoort, krijg je verkeerde informatie over de bewegingen die je maakt. Het gevolg is dat je je licht in je hoofd voelt en je evenwicht verliest. 
Bij ouderen komt dit vaker voor dan bij jonge mensen. Zij kunnen daardoor moeite hebben met lopen en zullen ook makkelijker vallen.

Lees ook: Duizeligheid: wanneer moet u zich ongerust maken?

Wat zijn symptomen van een evenwichtsstoornis?

Evenwichtsproblemen kunnen verschillende klachten veroorzaken:


Lees ook: Aanhoudende misselijkheid: oorzaken en wat te doen?

Wat zijn de oorzaken van een evenwichtsstoornis?

Veel mensen krijgen evenwichtsproblemen als ze ouder worden, al kan het probleem op elke leeftijd opduiken. Vaak is een evenwichtsstoornis een symptoom van een andere aandoening. 


Lees ook: Mogelijke oorzaken van duizeligheid

Wat is de behandeling?

Evenwichtsstoornissen verdwijnen door de oorzaak aan te pakken. Ook kan je arts je een speciale vorm van fysiotherapie aanraden met oefeningen en technieken die je kunnen helpen om je evenwichtsproblemen onder controle te houden.

Daarnaast let je er best op dat je stress en spanning zoveel mogelijk beperkt. Zorg voor voldoende slaap en beweging. Vermijd ten slotte cafeïne, nicotine en alcohol.

Lees ook: Wat kunt u doen tegen bewegings- of positieduizeligheid (BPPD)?

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://my.clevelandclinic.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram