- dossierPijnstilling tijdens de bevalling: wat zijn de opties?
- dossierWanneer kies je voor een epidurale verdoving of ruggenprik?
- dossierDengue (knokkelkoorts): virusinfectie met ernstige complicaties
- dossierMet deze coretraining na de zwangerschap voel je je snel terug krachtig
- dossierBucketlist voor als je negen maanden zwanger bent
Toxoplasmose (kattenziekte) wordt onderschat
nieuws
De ziekte toxoplasmose wordt onderschat. Toxoplasmose is meestal een ongevaarlijke infectie, tenzij ze voor het eerst optreedt tijdens de zwangerschap. Dan kan dit aanleiding geven tot zware afwijkingen bij de baby. In zeer ernstige gevallen sterft de foetus. Anderzijds kan een vroeger opgelopen infectie heropflakkeren bij een verzwakking van het afweersysteem, bvb. AIDS.
Toxoplasmose, ook nog de “kattenziekte” genoemd, wordt veroorzaakt door een parasiet, Toxoplasma gondii. Toxoplasmose verspreidt zich dan ook vooral via katten, meer in het bijzonder via hun uitwerpselen. Naast katten, besmet Toxoplasma ook schapen en varkens. Uit onderzoek blijkt dat tot 30% van het schapenvlees en 10 tot 15% van het varkensvlees toxoplasmose-kysten bevat. Het betreft dan wel vers, rauw vlees, want van zodra het vlees ingevroren of goed doorbakken wordt, sterven de kysten af.
In België heeft zowat de helft van de zwangere vrouwen toxoplasmose gehad voor ze zwanger werden. Zij hebben antistoffen en zijn voor hun verdere leven tegen de ziekte beschermd.
De andere helft heeft geen toxoplasmose-antistoffen en moet zich tijdens de zwangerschap tegen besmetting beschermen. Een vaccin tegen de ziekte bestaat immers niet. Toxoplasmose tijdens de zwangerschap komt in België nog relatief frequent voor: 8 à 9 op 1000 zwangeren worden tijdens hun zwangerschap besmet, en bij ongeveer 2 op 1.000 kinderen is er sprake van aangeboren letsels.
Die hoge besmettingsgraad zou vooral met onze voedingsgewoonten te maken hebben. De besmetting kan namelijk worden overgebracht door het eten van rauw vlees of onvoldoende gewassen groenten.
Laat u voor de zwangerschap testen
Het best laat u zich voor de zwangerschap of, indien dat niet gebeurd is, in het begin van de zwangerschap testen of u al dan niet immuun bent tegen toxoplasmose. Dat gebeurt via een eenvoudig bloedonderzoek.
Indien blijkt dat u niet immuun bent, dan moet u een aantal preventieve maatregelen strikt opvolgen. Daarmee kan het risico op besmetting meer dan gehalveerd worden.
Preventieve maatregelen
• Vermijd contact met katten en zeker met hun uitwerpselen. Laat de kattenbak dagelijks schoonmaken door huisgenoten. Indien dit niet kan, draag dan zeker handschoenen.
• Was uw handen voordat u voedsel klaarmaakt of gaat eten.
• Verschoon vaatdoekjes en de handdoek in de keuken regelmatig, bijvoorbeeld twee keer per week.
• Rauwe groenten en fruit moeten gewassen worden voor ze op tafel komen. Gewoon wassen volstaat. Was wel uw handen nadat u de groenten gewassen hebt, want de kysten kunnen op de handen blijven kleven. Door de handen te wassen spoelt u ze er weer gemakkelijk af.
• Geef de voorkeur aan gekookte groenten als u buitenshuis gaat eten.
• Voor en na het manipuleren van vers vlees, dient u uw handen eveneens goed te wassen.
• Eet tijdens de zwangerschap liever geen (half)rauw vlees, maar verwarm het door en door. Pas op met barbecue, rosbief, gemarineerd en gerookt vlees. Diepgevroren vlees (-20°C) is veilig.
• Gebruik ook geen rauwe (geiten)melk of producten op basis van rauwe melk.
• Werk je in de tuin of verpot je planten, draag dan handschoenen. Was daarna je handen.
• Het heeft geen enkele zin om jonge meisjes veel met katten te laten omgaan, opdat ze de infectie zouden oplopen voor ze ooit zwanger worden.
• Vrouwen die een beroep hebben waarbij het risico op een toxoplasmose-infectie hoog is (met name de vleesverwerkende industrie, groenvoorziening en dierenverzorging), moeten extra voorzichtig zijn.
• Altijd handschoenen dragen en na het werk de handen wassen;
• in de vleesverwerkende industrie vermijden van orale blootstelling via spetters of andere aërogene wegen.