Wat is een navelstrengpunctie?

dossier Heeft je dokter een vermoeden dat er iets mis is met je baby? Dan kan hij misschien een navelstrengpunctie laten uitvoeren. Deze test kan worden uitgevoerd zodra je 18 à 19 weken zwanger bent.

Wat is een navelstrengpuntie?

Een navelstrengpunctie is een prenataal onderzoek waarbij via de buikwand met een naald wat bloed uit de navelstreng wordt afgenomen om in het laboratorium te onderzoeken. Het is geen gebruikelijke test.

Wanneer wordt een navelstrengpunctie uitgevoerd?

Een navelstrengpunctie wordt alleen uitgevoerd in uitzonderlijke omstandigheden, wanneer je arts vermoedt dat er iets niet in orde is met de baby. Mogelijke redenen zijn: • een ernstige infectie tijdens de zwangerschap, zoals bijvoorbeeld toxoplasmose • bloedarmoede bij de baby • een te laag aantal bloedplaatjes in het bloed van je baby • een chromosomale afwijking, waarvoor andere vormen van prenatale diagnostiek niet (meer) mogelijk zijn. Als je baby bloedarmoede heeft of een tekort aan bloedplaatjes, kan dit ook behandeld worden met een navelstrengpunctie. Alleen wordt er dan geen bloed afgenomen maar worden er bloedproducten in het bloed van je baby gespoten. Je baby krijgt dus een bloedtransfusie terwijl hij of zij nog in je buik zit.

Zijn er risico’s verbonden aan een navelstrengpunctie?

Na een navelstrengpunctie kan een bloeding in de navelstreng optreden. Deze stopt meestal vanzelf. Andere bijwerkingen zijn onder andere een tijdelijke verlaging van de hartslag van je baby en vermenging van het bloed van de baby met jouw bloed. Deze bijwerkingen zijn meestal niet ernstig. Bij een navelstrengpunctie bestaat een verhoogd risico van ongeveer 2 procent op een miskraam. Bronnen: www.brusselsgenetics.be www.azmol.be Lees meer: Alles wat je moet weten over de Triple test

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram