Hypoallergene katten: welke rassen geven minder allergische reacties?

dossier

Ben je allergisch voor katten, maar zou je heel graag eentje in huis nemen? Dat kan: adopteer een hypoallergene kat. Met welke rassen van katten loop je minder risico op een allergische reactie?

Lees ook: Waar komt de kattenallergie vandaan?

Allergisch voor katten

Getty_kat_allergie_2023.jpg

© Getty Images

Mensen hebben het vaak over kattenhaarallergie. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het echter niet het haar zelf dat de allergie veroorzaakt. Zelfs haarloze katten (zoals de Sphynx) kunnen allergische reacties veroorzaken. De belangrijkste boosdoener bij kattenallergie is een glycoproteïne genaamd Fel d1. Deze stof wordt geproduceerd door de speeksel- en talgklieren van de kat en door de lacrimale en anale klieren (in mindere mate). Met andere woorden, de stof is aanwezig in het speeksel, zweet, tranen of urine van de kat, en dus in de kattenbak. 
Als de kat zich verzorgt, bedekt hij zijn vacht met dit eiwit. Wanneer de kat haar verliest of krabt, verspreidt Fel d1 zich gemakkelijk door de lucht, en hecht het zich aan tapijten en kleding. Dat verklaart ook waarom je last kan krijgen van een allergische reactie als de kat niet in de buurt is.

Lees ook: Hoe herken je een allergie?

Hypoallergene kattenrassen

Geen enkele kat is echt hypoallergeen. Alle katten produceren het Fel d1 eiwit. Hypoallergeen wil zeggen dat risico op een allergie veel minder groot is. Studies hebben aangetoond dat sommige kattenrassen minder Fel d1 produceren en dus minder allergische reacties veroorzaken. We zetten er een paar op een rij: 

  • De Siberische kat: Uit een studie van Siberische katten bleek dat de soort gekenmerkt wordt door een genetische variant die de Fel d1 afscheiding beïnvloedt. Het is niet bekend of het hypoallergene effect te wijten is aan een lage productie van het eiwit of dat het eiwit zelf een minder allergeen effect heeft. Sommige Siberische katten zijn echter meer allergeen dan andere.
  • De Balinese kat (neef van de Siamese): Ondanks zijn dichte vacht produceert de Balinees minder Fel d1.
  • De Bengaalse kat: De Bengaal is een kort, glanzend kattenras dat ook minder allergenen produceert.
  • De Devon Rex of de Sphinx worden soms genoemd in lijsten van hypoallergene katten. Ze produceren niet minder Fel d1 dan andere katten, maar ze hebben heel weinig haar (helemaal niet in het geval van de Sphinx), wat de verspreiding van allergenen beperkt. 

Houd er rekening mee dat het feit dat je een hypoallergene kat adopteert, niet betekent dat je geen allergische reactie zal krijgen. De tolerantie voor katten verschilt van persoon tot persoon en van dier tot dier. Daarom is het raadzaam om een uur met de kat te spenderen alvorens die te adopteren. Tekenen die wijzen op een allergie zijn niezen, een verstopte of loopneus, jeukende ogen, een piepende ademhaling of netelroos. Het kan evenwel zijn dat je niet op dat moment op het dier reageert, maar pas later. Je tolerantie voor katten kan veranderen. Weet ook dat een hypoallergene kat duur is. De prijs van een raskat varieert van 600 tot 3000 euro, en soms nog meer.

Lees ook: Immunotherapie bij pollen-, huisstofmijt- en dierenallergie

Waarom is de hypoallergene werking niet gegarandeerd?

mailheader_123-allergisch-huisdieren-poes-kat-10-18.png
De hoeveelheid allergenen die een kat produceert, verschilt van dier tot dier. Je kan dus allergisch zijn voor de ene kat en niet voor de andere, zelfs al zijn ze van hetzelfde ras. De leeftijd, het geslacht, de genetische inprenting of de leefgewoonten van de kat beïnvloeden de productie van Fel d1. 

Trouwens, een kat produceert nog minstens zeven andere soorten allergenen zoals Fel d2, Fel d4, Fel d7... Als je gevoelig bent voor een van die andere stoffen, zal het adopteren van een van de bovengenoemde rassen geen resultaat opleveren. 

Lees ook: Dierenallergie: moet het dier weg?

Welke katten zijn het meest allergeen?

De productie van Fel d1 varieert aanzienlijk van kat tot kat, maar verandert ook in de loop van het jaar of zelfs in het leven van de kat: 


  • Volwassen katten scheiden meer Fel d1 af dan kittens. Naarmate de kat ouder wordt, neemt de hoeveelheid eiwit weer af. 
  • Niet verrassend zijn langharige katten meer allergeen.
  • Katers veroorzaken vaker allergieën dan poezen. De afscheiding van Fel D1 houdt vermoedelijk verband met mannelijke hormonen (testosteron). Studies hebben aangetoond dat katers 3 tot 5 keer minder Fel d1 produceren na sterilisatie. 
  • Katten met een lichte vacht: volgens een Zweedse studie produceren zwarte katten gemiddeld de helft minder allergenen dan katten met een lichte vacht. Andere studies betwisten deze resultaten echter.
  • Verandering van het dieet van een kat zou ook de productie van Fel d1 kunnen beïnvloeden. Hiernaar loopt nog onderzoek. 

Lees ook: Wat moet je doen bij een krab van een kat?

Bronnen: 
https://dumas.ccsd.cnrs.fr
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://ctajournal.biomedcentral.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram