Naar schatting zou zowat 10% van de volwassen bevolking regelmatig 's nachts moeten werken. Nachtwerk komt vooral voor in zorgberoepen, horeca, de vervoerssector en in bepaalde industriële sectoren. Nachtwerk kan gezondheidsklachten veroorzaken.
Na het werk eventjes een half uurtje in de zetel ploffen en zalig nietsdoen, het klinkt elke vrouw ongetwijfelend aanlokkelijk in de oren. Volgens Deense dokters is dit meteen ook de meest geschikte manier om je stressniveau tot een aanvaardbaar niveau te laten dalen. Maar klopt dat ook echt? Moeten we onszelf verplicht een half uurtje rust gunnen?
Langdurig zitten is ongezond en verhoogt de kans op een vroegtijdige dood. Dat geldt zelfs voor mensen die daarnaast ook veel sport doen. Bij ongedurige of rusteloze mensen die moeilijk kunnen stilzitten en de hele tijd op hun stoel zitten te draaien of te wiebelen.
Mensen die op hun werk veel stress ervaren, hebben 35 procent meer kans op ziektes dan mensen die geen stress ervaren. Werknemers die vrezen hun baan te verliezen hebben 50 procent meer kans hebben op gezondheidsproblemen.
Dat een kantoorjob niet goed is voor de gezondheid, is intussen algemeen geweten. Maar wie heel de dag op een bureaustoel moet zitten, kan de negatieve gevolgen ervan toch een beetje tegengaan door ook gewoon al op die stoel te bewegen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Leeds en Londen dat deze week in het American Journal of Preventive Medicine werd gepubliceerd.
De onderzoekers baseren hun conclusie op gegevens van 700.000 Amerikaanse vrouwen over de reistijd van thuis naar hun werk, ontbijtgewoonten en het geslacht van hun kinderen.
Wie 55 uur of meer per week werkt, heeft een derde (33%) meer kans op een beroerte en 13% meer kans op andere hart- en vaatziekten dan iemand die maximaal 40 uur per week werkt. De kans op een beroerte neemt geleidelijk toe. Wie tussen de 41 en 48 uur per week werkt, heeft een tien procent grotere kans op een beroerte.
Vrouwen die werken in een omgeving waar mannen de meerderheid vormen, ervaren meer stress en dat kan op termijn hun gezondheid schaden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek aan de universiteit van de Indiana University, dat werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse vergadering van de American Sociological Association.
Chronische gezondheidsproblemen bij oudere werknemers zijn een risicofactor om zonder werk te vallen. Op een ogenblik dat de pensioenleeftijd wordt verhoogd en van werknemers wordt verwacht dat ze langer blijven werken, is het belangrijk om te weten welke gezondheidsproblemen dit eventueel kunnen belemmeren en wat daaraan kan gebeuren.
Ongelukken tijdens het klussen in en om het huis zorgen in 40 procent van de gevallen voor blijvend letsel. Het gaat meestal om doorgesneden pezen en zenuwen in de hand of arm, botbreuken en zelfs geamputeerde vingers. Dit blijkt uit een studie van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).
Weinig tijd of geen zin om uren in de keuken te staan? En toch graag een gezonde maaltijd op tafel? Het is een dagdagelijkse uitdaging voor elke vrouw/man met een drukke baan en een paar hongerige kids aan de tafel. Wij hebben drie verschillende food boxen vergeleken!
Asbest is sinds 1998 verboden en mag niet meer gebruikt worden. Maar het is nog in veel huizen aanwezig in asbesthoudende materialen, zoals asbestcement (golfplaten, dakleien, buizen, bloembakken, ...
Werkloosheid zou jaarlijks wereldwijd aan de basis liggen van zo'n 45.000 zelfdodingen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Zürich gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Psychiatry .
Wil je weten of je een stresskip of een koele kikker bent? Je hoofdhaar geeft het antwoord. Met een innovatieve methode is het Erasmus MC in staat om het stresshormoon cortisol in haar te detecteren.
We worden steeds zwaarder: 51% van de Belgische werknemers heeft momenteel een te hoge BMI en de gemiddelde BMI nam de voorbije 20 jaar toe. Dat blijkt uit een onderzoek van de Groep IDEWE.
Wie meer dan 48 uur per week werkt, grijpt meer naar de fles dan wie minder uren klopt. Riskant alcoholgebruik (meer dan 14 glazen per week voor vrouwen en 21 voor mannen) komt vaker voor bij workaholics dan bij mensen met een standaardwerkweek.
Nieuw internationaal onderzoek van onder meer de universiteiten van Groningen en Exeter bevestigd dat groen op kantoor een werknemer gelukkiger en productiever maakt dan een kale ruimte.
Een op de drie Vlaamse huisartsen is een risicodrinker. Maar slechts weinig huisartsen zijn geneigd hulp te zoeken bij verslavingsproblemen. Dat blijkt uit een enquête bij ruim zeshonderd huisartsen. De resultaten staan te lezen in het wetenschapsmagazine Eos.
Vanaf 1 september 2014 geldt een nieuwe wet voor de preventie van de psychosociale risico’s op het werk, waaronder inzonderheid geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk.
Belgische werknemers eten nog te veel ongezonde snacks op het werk. Nochtans is de helft ervan bereid om gezondere tussendoortjes te kiezen als ze beschikbaar zouden zijn. Dat blijkt uit een recent onderzoek van studiebureau i-Vox.
Vanaf 1 september 2014 geldt een nieuwe wet voor de preventie van de psychosociale risico’s op het werk, waaronder inzonderheid geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk.
Langere periodes van ploegenarbeid verhogen het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes. Dat stellen Chinese onderzoekers in wetenschappelijke tijdschrift Occupational & Environmental Medicine.
Wie ’s avonds moeite heeft om in slaap te vallen, moet de grote schuldige misschien wel bij zijn werkplaats zoeken. Uit onderzoek blijkt dat een werkomgeving zonder ramen je interne klok in de war kan sturen, met slaapproblemen tot gevolg.