Doet langer werken langer leven?

123-vr-ouder-pensioen-geld-euro-170-10.jpg

nieuws Mensen die ook na hun 65 blijven werken leven gemiddeld langer dan mensen die voor hun 65 stoppen met werken. Dat moet blijken uit een Amerikaanse studie van het National Institute on Aging, gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Epidemiology and Community Health.

De studie analyseerde gegevens van bijna 3.000 personen die tussen 1992 en 2010 werden opgevolgd in het kader van de Health and Retirement Study. Bij het begin van de studie werkten ze nog allemaal, op het einde van de studie waren ze allemaal gepensioneerd. Twee derde daarvan werden bestempeld als 'gezond', een derde gaf hun slechte gezondheid op als reden om (vervroegd) met pensioen te gaan. In de loop van de studie overleden 234 gezonde deelnemers (12 %) en 262 ongezonde deelnemers (26 %).

In beide groepen was de kans op overlijden kleiner bij diegenen die één jaar langer dan 65 hadden gewerkt in vergelijking met diegenen die op hun 65 of vroeger met pensioen waren gegaan: - 11 % in de 'gezonde' groep, - 9 % in de 'ongezonde' groep. Dat zou er kunnen op wijzen dat mensen die langer actief blijven, ook als hun gezondheid niet optimaal is, daarvan voordeel hebben.

De onderzoekers preciseren dat dit onderzoek evenwel niet kan aantonen dat langer werken de oorzaak is van langer leven. Er kunnen ook andere factoren meespelen, zoals hun leefwijze na hun pensionering.

Bron:
Association of retirement age with mortality: a population-based longitudinal study among older adults in the USA 


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram