Minder jongens door overslaan ontbijt?

123-p-vr-ontbijt-eten-croissant-170-4.jpg

nieuws De onderzoekers baseren hun conclusie op gegevens van 700.000 Amerikaanse vrouwen over de reistijd van thuis naar hun werk, ontbijtgewoonten en het geslacht van hun kinderen. Waar een zwangere vrouw normaal gesproken een kans van 51 procent heeft om te bevallen van een jongetje, is dat bij vrouwen die het ontbijt overslaan, nog maar 45 procent.

Eerdere onderzoeken toonden aan dat in tijden van rampen, bijvoorbeeld een aardbeving, ook minder jongens worden geboren. Ook zouden vrouwen die in de eerste maand van de zwangerschap meedoen aan de Ramadan, minder vaak een jongen baren. De onderzoekers denken dat het missen van het ontbijt eenzelfde soort stress oplevert. Dit zou komen door het lagere glucosegehalte in het bloed, die beïnvloedt namelijk mannelijke foetussen meer dan vrouwelijke.

Toch lijkt deze conclusie nogal voorbarig.
• In deze studie wordt geen rechtstreeks verband gelegd tussen het overslaan van het ontbijt en de geboorte van jongens. De onderzoekers keken alleen naar de reistijd van en naar het werk, en leidden daaruit af dat vrouwen die lang reizen minder ontbijten. Of het een met het ander te maken heeft, is echter niet aangetoond.
• Opvallend is bijvoorbeeld dat vooral vrouwen die langer dan anderhalf uur reizen aanzienlijk minder zoontjes kregen, terwijl bij vrouwen met een reistijd van 60 tot 74 minuten méér jongetjes werden geboren dan gebruikelijk.

Besluit:
Dat overslaan van het ontbijt een invloed heeft op het geslacht van de kinderen is niet onmogelijk, maar wordt door deze studie niet aangetoond.

Biodemography and Social Biology http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19485565.2015.1007335


Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram