Lange werkdagen verhogen kans op beroerte

nieuws Wie 55 uur of meer per week werkt, heeft een derde (33%) meer kans op een beroerte en 13% meer kans op andere hart- en vaatziekten dan iemand die maximaal 40 uur per week werkt. De kans op een beroerte neemt geleidelijk toe. Wie tussen de 41 en 48 uur per week werkt, heeft een tien procent grotere kans op een beroerte. Degenen die 49 tot 54 uur per week werken hebben een 27 procent grotere kans. Dit blijkt uit een Europese overzichtsstudie waar ruim 600.000 mensen aan meededen.

Wat hartaandoeningen betreft, werden gegevens verzameld van 603.838 mannen en vrouwen die gedurende gemiddeld 8,5 jaar gevolgd werden. Wat beroertes betreft, ging het om gegevens van 528.908 mannen en vrouwen die gedurende 7,2 jaar werden opgevolgd. Er werd rekening gehouden met andere risicofactoren zoals leeftijd, geslacht en socio-economische status. Het verhoogde risico op hart- en vaatziekten werd alleen vastgesteld bij mensen uit lagere sociaal-economische klassen, wat beroerte betreft gold dit voor alle sociaal-economische klassen.

Het is nog onbekend waarom iemand met lange werkdagen een grotere kans heeft op een beroerte. Mogelijk ervaart de persoon meer stress en heeft hij minder tijd om zich te ontspannen en te sporten. Daarnaast eten mensen die lange werkdagen kloppen minder gezond en drinken ze meer alcohol.

The Lancet
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2815%2960295-1/abstract


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram