Tweederde werkende Belgen heeft ongezonde levensstijl
nieuws
Tweederde van de werkende Belgen heeft een ongezonde levensstijl, 58 % voelt zich ongezond, 55% zegt niet goed in zijn vel te zitten en bijna de helft (49 %) kampt met overgewicht. Dat zijn enkele cijfers uit het Nationaal Gezonderzoek van verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd Life.
Het onderzoeksbureau 365ANALYTICS bevroeg 1000 actieve Belgen (tussen 18 en 65 jaar) naar hun persoonlijke gezondheidssituatie, naar hun visie op gezondheidsbevorderende initiatieven en naar de rol die hun werkgever hier vandaag in speelt en morgen zou mogen spelen.
Rol werkgever
Slechts 19 % van de werknemers is vandaag tevreden over de mogelijkheden die hun werkgever biedt om de eigen leefstijl op peil te houden of te verbeteren. Nochtans zouden vele werknemers kiezen voor gezond, indien het bedrijf dit zou aanbieden. De gemiddelde werknemer zit dagelijks de helft van zijn tijd op het werk. Dat staat gelijk aan een periode van maar liefst 8 uur potentiele gezondheidsbevordering. Bijvoorbeeld door gezonde voeding goedkoper en aantrekkelijk te maken en ervoor te zorgen dat het even makkelijk te verkrijgen is als ongezonde voeding.”
Dit heeft zowel op korte, als op lange termijn heel wat voordelen voor de werkgever. Onderzoek toont aan dat het BMI van werknemers tot 5% daalt wanneer zij werken in een professionele omgeving waar de werkgever actief aan de slag gaat met gezonde voeding. Hierdoor kan het aantal werknemers met een gezond voedingspatroon met 50% stijgen.
Gezonde werknemers presteren beter, zijn minder vaak ziek en renderen beter op lange termijn. Zo toont onderzoek ook aan dat gezonde werknemers tot vier maal langer per week fysiek actief zijn. Hun productiviteit stijgt met 10 tot zelfs 30 procent. En absenteïsme daalt in een aantal studies met 25%. In andere dan weer tot 50%. Bovendien hebben geëngageerde bedrijven altijd een beentje voor inzake bedrijfsimago. Zowel intern als naar de buitenwereld toe.
• 45% van de werknemers zegt dat hun werkgever hen actief mag motiveren om er een gezonde levensstijl op na te houden. Alleen rijst hierbij al snel de vraag hoe ver de werkgever hierbij kan gaan. Zo zegt 75% van de bevraagden dat de eigen leefstijl in the end een persoonlijke zone blijft.
• Op de vraag of de werkgever het aanbod van dranken op het werk vandaag gezond houdt, antwoordt slechts 37% positief. Nochtans zegt 55% van de werkemers dat ze hiervan gebruik zou maken indien het aanbod er zou zijn.
• Bij slechts 30% van de werknemers zorgt de werkgever er vandaag voor dat zijn medewerkers ’s middags gezond kunnen eten. Nochtans stijgt het potentieel tot bijna het dubbele. Zowat 6 Belgen op 10 zou kiezen voor een gezonde maaltijd indien de werkgever dit zou aanbieden.
• Bij 1 werknemer op 5 wordt op het werk gratis fruit aangeboden. Nochtans zegt maar liefst de helft spontaan fruit te eten indien de werkgever het hen zou aanbieden.
• Bij slechts 1 werkgever op 5 zijn gezonde voedingsmiddelen (waaronder ook tussendoortjes) voorzien. 45 % zou hier met plezier gebruik van maken, indien de werkgever het zou aanbieden.
Financiële steun
Volgens het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) is een gezonde keuze maken een gedeelde verantwoordelijkheid: niet alleen van de werknemer, maar ook van de werkgever. Daarom vraagt het VIGeZ aan de Vlaamse en federale overheden en de sociale partners om onder meer bedrijven die aandacht hebben voor gezondheid op de werkvloer financieel te belonen.
De afgelopen jaren heeft het VIGeZ met steun van de Vlaamse overheid een aantal handige ‘tools’ ontwikkeld die bedrijven helpen om een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid uit te werken.
Volgens het VIGeZ is het van cruciaal belang dat de Vlaamse en federale overheden, maar ook de sociale partners, erkennen dat een goed uitgewerkt gezondheidsbeleid een werkzame strategie is om werknemers langer gemotiveerd aan het werk te houden.
Deze erkenning moet vertaald worden naar de praktijk onder meer door deze maatregelen:
• Het preventiebudget moet verhoogd worden zodat het meer in verhouding is met de middelen die gaan naar curatie;
• De overheden moeten bedrijven die een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid uitwerken met incentives belonen, bijvoorbeeld met een financiële tegemoetkoming of een lastenverlaging op de sociale bijdragen;
• Er moet rond gezondheid en werk een nauwere samenwerking komen tussen Vlaams minister van Volksgezondheid, Vlaams minister van Werk en federaal minister van Werk, onder meer in het kader van de invulling van ‘werkbaar werk’;
Er moeten voldoende coaching en opleidingen voorzien worden zodat bedrijven in staat zijn om een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid te ontwikkelen.
http://www.365analytics.com/public/gezonder15NL/index.html
www.deltalloydlife.be