Veel stress op werk even schadelijk als passief roken

123-tek-pop-stress-pijl-weglopen-170-08.jpg

nieuws Mensen die op hun werk veel stress ervaren, hebben 35 procent meer kans op ziektes dan mensen die geen stress ervaren. Werknemers die vrezen hun baan te verliezen hebben 50 procent meer kans hebben op gezondheidsproblemen. Werknemers die veel overuren maken, hebben 20 procent meer kans op een vroege dood.

Dat is vergelijkbaar met de effecten van passief roken.
Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard Business School waarbij meer dan 200 onderzoeken over werkstress werden onderzocht. Het ging daarbij over studies over werk(on)zekerheid, lange werkdagen en overuren, ploegenarbeid, gebrek aan erkenning of ondersteuning, psychologische druk, werkdruk, conflicten tussen arbeid en gezin, gebrek aan autonomie, enzovoorts. De onderzoekers koppelden die verschillende stressfactoren aan vier gezondheidscrieteria: de aanwezigheid van een bepaalde aandoening, het eigen gevoel van de werknemer over zijn fysieke en mentale gezondheidstoestand en overlijden.

Laatst bijgewerkt: oktober 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram