verwondingen en letsels

Ook kinderen hebben wasvoorschriften

nieuws 21/11/2002

Van alle thuisongevallen mondt amper 2 % uit in brandwonden. Maar de gevolgen van die brandwonden zijn vaak erg zwaar en helaas onomkeerbaar. Iemand die ernstig verbrand is, is verminkt voor zijn verdere leven.

lees meer »

Vaccin tegen Westnijlvirus?

Vaccin tegen Westnijlvirus?
nieuws 12/10/2002

Onderzoekers van de Britse onderneming Acambis verwachten binnen drie jaar een vaccin tegen het Westnijlvirus op de markt te brengen. Het Westnijlvirus wordt door muggen op mensen overgebracht. Het virus veroorzaakt een hersenontsteking die niet zelden dodelijk van afloop is.

lees meer »

Westnijlvirus en Westnijlkoorts

dossier 26/09/2002

In de Verenigde Staten zijn in een jaar reeds een 70-tal mensen overleden en minstens 150.000 mensen besmet door het zg. Westnijlvirus. Dit virus wordt overgebracht door muggen en werd tot voor kort nooit in landen met een gematigd klimaat aangetroffen.

lees meer »

Producten tegen teken beschermen onvoldoende

nieuws 10/08/2002

Teken- en insectenwerende producten bieden op zichzelf onvoldoende bescherming tegen teken, en geven dus een vals gevoel van veiligheid, zo stelt het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie in de Folia Farmaceutica van juli 2002.

lees meer »

Zalfjes bij spier- en gewrichtspijnen

Zalfjes bij spier- en gewrichtspijnen
dossier 25/07/2002

Er bestaan een hele reeks zalven, sprays, gels, oliën, enz. die spier-, gewrichts- en andere pijnen moeten helpen verlichten. Of ze daadwerkelijke enige zin hebben, is voor de meeste van deze producten twijfelachtig.

lees meer »

Muggen best geweerd met stof uit tomaten

nieuws 18/06/2002

Een uit tomaten gewonnen stof is effectiever bij het weren van muggen en teken dan de momenteel gebruikte chemische middelen. De stof is bovendien veiliger. De stof is ontdekt door wetenschappers van de North Carolina State University in de Verenigde Staten.

lees meer »

Geen vaccin tegen tekenbeet

nieuws 21/03/2002

Het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline stopt met de ontwikkeling van een Europees vaccin tegen de ziekte van Lyme, een infectie die wordt overgedragen door teken. In de Verenigde Staten wordt een gelijkaardig vaccin uit de handel genomen. Nochtans worden in ons land steeds meer gevallen van de ziekte van Lyme opgetekend.

lees meer »

Gordel op achterbank voorkomt slachtoffers

nieuws 22/01/2002

Het aantal verkeersdoden kan drastisch afnemen als alle passagiers op de achterbank van een auto ook gordels dragen, zo concluderen onderzoekers van de universiteit van Tokio in The Lancet van 5 januari

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Crème geneest zonnebrand

nieuws 5/12/2001

Wie zich verbrandt, moet op de blaren zitten -- en dat is maar goed ook. Juist doordat zonnebrand pijn doet, blijft onze huid verschoond van mogelijk kwalijker gevolgen van intense blootstelling aan het zonlicht -- zoals huidkanker.

lees meer »

Opwarming zou aan basis liggen van explosie tekenziekten

nieuws 17/07/2001

De opwarming van de aarde zou een verklaring kunnen zijn voor de toename van het aantal door teken veroorzaakte ziekten, zo zeggen Zweedse onderzoekers. Vooral de ziekte van Lyme en Fruhsommer encephalitis - een virale hersenontsteking die door teken wordt overgebracht - neemt de laatste jaren sterk toe.

lees meer »

Gevaar: slaperige chauffeurs

nieuws 30/06/2001

Volgens een onderzoek van de Stanford Sleep Disorders Clinic and Research Center gesponsord door General Motors is vermoeidheid achter het stuur even zo niet gevaarlijker dan dronken rijden. De reactietijd van chauffeurs die vermoeid zijn ligt even laag als van chauffeurs die te veel gedronken hebben.

lees meer »

Japanse encefalitis

dossier 21/06/2001

Japanse encefalitis is een in Azië niet zo zeldzame en potentieel ernstige virale hersenontsteking (verlammingen, epilepsie, coma, overlijden).

lees meer »

Voorkom ongevallen met de grasmaaier

nieuws 19/06/2001

In de Verenigde Staten worden elk jaar meer dan 9.000 kinderen en tieners in een ziekenhuis opgenomen wegens een ongeval met een grasmaaier, zo blijkt uit een studie van de American Academy of Pediatrics (AAP). Vooral zitmaaiers blijken veel ongelukken te veroorzaken.

lees meer »

Golfers lopen risico op Ziekte van Lyme

nieuws 15/06/2001

Ook golfspelers lopen een (beperkt) risico op de ziekte van Lyme, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. De ziekte van Lyme is een ernstige maar goed behandelbare ziekte die wordt overgedragen door teken. Teken worden mee rondgedragen door hun gastdieren

lees meer »

Voorzichtig met trampolines

nieuws 6/06/2001

De American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) waarschuwt in een recent rapport tegen de gevaren van trampolines. Volgens het rapport moesten vorig jaar meer dan 100.000 kinderen onder de 14 jaar opgenomen worden in een ziekenhuis na een ongeval met een trampoline

lees meer »

Epidermolysis Bullosa

dossier 31/05/2001

Kinderen met een huid zo fragiel als een vlinder... Helaas is deze aangeboren huidziekte heel wat ernstiger dan deze poëtische zin laat uitschijnen. Het grootste kenmerk is het makkelijk vormen van blaren en erosies ter hoogte van de huid en de slijmvliezen.

lees meer »

Brandwonden: water, de rest komt later

Brandwonden: water, de rest komt later
dossier 1/03/2001

Door snel en correct te reageren, kan de omvang en de ernst van een brandwonde vaak sterk beperkt worden. Maar wat betekent dit concreet? Wat moet je doen, en vooral niet doen wanneer iemand zich verbrandt?

lees meer »

Gebroken heup

nieuws 1/09/2000

Een gebroken heup kost gemiddeld 624.000 fr. Dat blijkt uit een studie van een Belgisch onderzoeksteam over de kosten van osteoporose.

lees meer »

Veiligheidsgordels niet veilig voor kinderen

nieuws 1/09/2000

Volgens een studie lopen kinderen tussen 2 en 5 jaar die gewone veiligheidsgordels dragen tot 4 keer meer hoofd-, hersen- en andere verwondingen op bij ongevallen in vergelijking met kinderen in een speciaal kinderzitje.

lees meer »

Het kermisoog: een nieuw oogletsel

nieuws 1/09/2000

In de medische literatuur is een nieuw oogletsel beschreven dat men het kermisoog is gaan noemen. Het gaat om een oogletsel ten gevolge van kleine metaaldeeltjes die in het oog terecht komen na een kermisbezoek.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram