Het kermisoog: een nieuw oogletsel

nieuws In de medische literatuur is een nieuw oogletsel beschreven dat men het kermisoog is gaan noemen. Het gaat om een oogletsel ten gevolge van kleine metaaldeeltjes die in het oog terecht komen na een kermisbezoek. Waarschijnlijk spelen de botsauto’s hierin een belangrijke rol en komen er vonkende metaaldeeltjes van het contactnet en/of de sleper in het oog terecht. Metingen in Limburg hebben uitgewezen dat elk jaar 5 per 100.000 mensen door dit letsel worden getroffen, waarvan drievierde mannen tussen 10 en 19 jaar. In augustus en september vorig jaar werden in Limburg alleen 80 gevallen vastgesteld. Bij het dragen van een bril of lenzen ligt het risico tot tien keer lager. Zal binnenkort het dragen van een beschermingsbril bij botsauto’s verplicht worden?

(Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 30 oktober 99)


Laatst bijgewerkt:
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram