verwondingen en letsels

Je ogen beschermen

dossier 12/05/2021

Eigenlijk kan iedereen maar beter voorzichtig met zijn ogen omspringen. Oogbescherming is echter vooral belangrijk als je met één oog niet goed ziet.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Malariapreventie bij zwangere vrouwen

dossier 20/05/2022

Aan zwangere vrouwen moet ontraden worden om reizen te ondernemen naar gebieden waar resistente malaria heerst, met hoge transmissiekans. Op de website van het ITG (www.reisgeneeskunde.be) kan u nagaan over welke landen het precies gaat.

lees meer »

Actieplan hittegolf

nieuws 5/11/2019

Naar aanleiding van de hittegolf van vorig jaar heeft de federale regering een actieplan afgekondigd indien ook dit of volgende jaren een dergelijke hittegolf zou optreden.

lees meer »

Hersenletsel bij boksers en voetballers

nieuws 14/03/2019

De helft van alle voetballers krijgt ergens in de sportloopbaan een hersenschudding. Er zijn aanwijzingen dat veelvuldig koppen ook een rol kan spelen bij het ontstaan van chronisch hersenletsel.

lees meer »

Doorligwonden: oorzaak en mechanisme

Doorligwonden: oorzaak en mechanisme
dossier 16/03/2022

Decubitus is de medische term voor 'druknecrose', 'drukletsel' of 'doorligwonde'. Het is een afsterven van weefsel door de inwerking op het lichaam van druk-, schuif- en wrijfkrachten of van een combinatie van deze factoren.

lees meer »

Wanneer antibiotica na honden- of kattenbeet?

nieuws 17/11/2020

Bij niet-adequate aanpak zou ongeveer 20 procent van de bijtwonden door honden, en 50 procent of meer van de bijtwonden door katten uiteindelijk geïnfecteerd raken. De grootste aandacht dient te worden besteed aan de klassieke aanbevelingen i.v.m. adequate wondverzorging

lees meer »

Immuun voor wespensteken na behandeling

nieuws 10/05/2019

Het inspuiten van kleine beetjes wespengif gedurende drie jaar maakt een menselijk lichaam volledig immuun voor het gif. Dat blijkt uit onderzoek dat allergologen van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) de afgelopen jaren hebben uitgevoerd.

lees meer »

Mijn verhaal: noodlottige hondebeet

mijn verhaal 20/06/2018

Een jaar geleden wordt Kees tijdens een ongelukkige samenloop van omstandigheden gebeten door een van hun honden. Na het lezen van dit verhaal zal je toch een gewaarschuwd iemand zijn!

lees meer »

Skiletsels : andere letsels dan vroeger

dossier 11/07/2022

Met de verbetering van het skimateriaal en de toenemende populariteit van nieuwe skivormen zoals skisurfen en snowboarding, stelt men ook een verschuiving in aantal en soort skiletsels vast.

lees meer »

Wondbehandeling met maden

nieuws 17/11/2020

Wondbehandeling met maden staat volop in de belangstelling voor het uitruimen van chronische wonden en het bevorderen van de wondgenezing.

lees meer »

Wandelen voorkomt heupbreuken bij oudere vrouwen

nieuws 14/10/2019

Postmenopauzale vrouwen die wekelijks gedurende één uur wandelen, zien hun risico op een heupbreuk met 6% dalen over een periode van 12 jaar, in vergelijking met vrouwen die geen enkele vorm van lichaamsbeweging hebben.

lees meer »

Schot sterft aan hondsdolheid

nieuws 5/02/2021

Een Schot is vorige week aan een zeldzame vorm van hondsdolheid overleden na een beet van een vleermuis. Het gaat om het eerste geval van rabies bij de mens in Groot-Brittannië in honderd jaar.

lees meer »

Ook kinderen hebben wasvoorschriften

nieuws 7/08/2003

Van alle thuisongevallen mondt amper 2 % uit in brandwonden. Maar de gevolgen van die brandwonden zijn vaak erg zwaar en helaas onomkeerbaar. Iemand die ernstig verbrand is, is verminkt voor zijn verdere leven.

lees meer »

Vaccin tegen Westnijlvirus?

nieuws 4/10/2018

Onderzoekers van de Britse onderneming Acambis verwachten binnen drie jaar een vaccin tegen het Westnijlvirus op de markt te brengen. Het Westnijlvirus wordt door muggen op mensen overgebracht. Het virus veroorzaakt een hersenontsteking die niet zelden dodelijk van afloop is.

lees meer »

Producten tegen teken beschermen onvoldoende

nieuws 15/05/2003

Teken- en insectenwerende producten bieden op zichzelf onvoldoende bescherming tegen teken, en geven dus een vals gevoel van veiligheid, zo stelt het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie in de Folia Farmaceutica van juli 2002.

lees meer »

Zalfjes bij spier- en gewrichtspijnen

Zalfjes bij spier- en gewrichtspijnen
dossier 26/07/2013

Er bestaan een hele reeks zalven, sprays, gels, oliën, enz. die spier-, gewrichts- en andere pijnen moeten helpen verlichten. Of ze daadwerkelijke enige zin hebben, is voor de meeste van deze producten twijfelachtig.

lees meer »

Muggen best geweerd met stof uit tomaten

nieuws 15/05/2003

Een uit tomaten gewonnen stof is effectiever bij het weren van muggen en teken dan de momenteel gebruikte chemische middelen. De stof is bovendien veiliger. De stof is ontdekt door wetenschappers van de North Carolina State University in de Verenigde Staten.

lees meer »

Geen vaccin tegen tekenbeet

nieuws 15/05/2003

Het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline stopt met de ontwikkeling van een Europees vaccin tegen de ziekte van Lyme, een infectie die wordt overgedragen door teken. In de Verenigde Staten wordt een gelijkaardig vaccin uit de handel genomen. Nochtans worden in ons land steeds meer gevallen van de ziekte van Lyme opgetekend.

lees meer »

Gordel op achterbank voorkomt slachtoffers

nieuws 21/01/2002

Het aantal verkeersdoden kan drastisch afnemen als alle passagiers op de achterbank van een auto ook gordels dragen, zo concluderen onderzoekers van de universiteit van Tokio in The Lancet van 5 januari

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram