Muggen best geweerd met stof uit tomaten

nieuws Een uit tomaten gewonnen stof is effectiever bij het weren van muggen en teken dan de momenteel gebruikte chemische middelen. De stof is bovendien veiliger. De stof is ontdekt door wetenschappers van de North Carolina State University in de Verenigde Staten. Een biotechnologisch bedrijf gaat de vinding gebruiken als basis voor nieuwe producten, meldde de BBC woensdag. De nieuwe middelen komen mogelijk nog dit jaar op de markt.

Het voorkomen van beten van muggen en teken is van groot belang voor de preventie van ernstige ziekten als malaria, knokkelkoorts, de Ziekte van Lyme en besmetting met het West-Nijlvirus. Niet alleen reizigers die naar tropische landen gaan krijgen ermee te maken. In Europa, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten zijn bijvoorbeeld de afgelopen jaren mensen overleden aan het West-Nijlvirus. Ook malaria zou kunnen toenemen door het broeikaseffect, zeggen deskundigen.

Het gebruik van de stof uit tomaten in nieuwe insectenwerende middelen is volgens dr. Michael Roe van de North Carolina State University heel veilig. De stof wordt namelijk al veel gebruikt in cosmetica, wat betekent dat het voldoende getest is op veiligheid. Tegenwoordig worden veel insectenwerende middelen gebruikt op basis van deet, maar die stof kan ernstige bijwerkingen hebben, vooral bij kinderen. In de VS mogen producten met deet niet aangeprezen worden als 'veilig voor kinderen'.

Bron:De Telegraaf


Laatst bijgewerkt: mei 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram