Schot sterft aan hondsdolheid

nieuws Een Schot is vorige week aan een zeldzame vorm van hondsdolheid overleden na een beet van een vleermuis. Het gaat om het eerste geval van rabies bij de mens in Groot-Brittannië in honderd jaar.De 56-jarige David McRae werd vorige week in een ziekenhuis in het Schotse Dundee opgenomen en in quarantaine geplaatst omdat hij symptomen van hondsdolheid vertoonde. De dierenbeschermer heeft het virus kennelijk door een beet van een vleermuis opgedaan. Hij was al jarenlang actief bij de bescherming van vleermuizen en zou maximaal twee jaar geleden kunnen zijn geïnfecteerd.Recent nog versoepelde het Verenigd Koninkrijk de quarantainemaatregelen voor ingevoerde huisdieren. Maar hiermee zou het dodelijk geval van rabies zo goed als zeker niets te maken hebben. De hondsdolheid waaraan McRae overleed was immers veroorzaakt door een typisch vleermuizenvirus, het zogenaamde Europese vleermuizen-Lyssavirus. Dat is een andere soort hondsdolheidsvirus dan meestal door honden en vossen wordt overgedragen.In september werd in Engeland nog een vrouw gebeten door een vleermuis die besmet was met de vleermuizenvariant van hondsdolheid, maar zij werd tijdig behandeld.
,,In België worden mensen die een risico lopen door contact met dieren preventief gevaccineerd tegen hondsdolheid'', zegt Françoise Costy, verantwoordelijke van de dienst Hondsdolheid in het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. ,,En wie niet gevaccineerd is en toch een beet of een krab van een dier oploopt, kan zich alsnog laten vaccineren om de ziekte te voorkomen.''Maar de vaccinatie mag niet uitgesteld worden tot de symptomen van hondsdolheid -- koorts, verlamming, verwarring, agressie -- merkbaar worden, want dan is het te laat en loopt de ziekte meestal fataal af. Sinds 1977 stierven in Europa minstens drie mensen aan hondsdolheid van vleermuizen.
bron: GvA


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram