Vitamine A supplementen verhogen risico op botbreuken

nieuws Vitamine A supplementen kunnen leiden tot verzwakking van het bot en een verhoging van het risico op botbreuken, zo zegt een Zweedse studie. De studie werd uitgevoerd bij mannen, maar bevestigt drie gelijkaardige studies bij vrouwen.
Een dagelijkse inname van 1,5 milligram kan reeds gevaarlijk zijn zo stelt de studie, die adviseert om nooit vitamine A supplementen te nemen, tenzij in specifieke omstandigheden (bv. bij bepaalde darmaandoeningen waarbij de opname van vit A verstoord is) en uitsluitend op voorschrift van een arts.

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A bedraagt 0,8 tot 1 mg. Die hoeveelheid wordt ruimschoots gehaald met een doorsnee voeding. Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die vooral wordt aangetroffen in melk, lever, dierlijke vetten, visolie (levertraan!), eidooier… Groene groenten en wortelen bevatten caroteen dat wordt omgezet in vitamine A.
Veel multivitaminepreparaten die bij de apotheker maar ook in supermarkten en dieetzaken te koop zijn, bevatten veel hogere concentraties vitamine A, soms tot 1,5 mg (soms ook uitgedrukt als 5000 I.E. of Internationale Eenheden). Ze worden soms preventief aangeprezen als een anti-oxydant tegen kanker, hart- en vaatziekten, enz. Ook worden ze soms ten onrechte aanbevolen voor zwangere of zogende vrouwen.
Uit de studie in Zweden bij 465 mannen bleek een vijfde daarvan bij wie de hoogste concentraties vitamine A werden gemeten, een sterk verhoogd risico op botbreuken te hebben. Ze hadden 2,5 keer meer kans op een heupbreuk en 65 procent meer kans op een andere botbreuk in vergelijking met mannen met een lager vitamine A gehalte.

bron: New England Journal of Medicine, 23 januari 2003

Laatst bijgewerkt: maart 2006

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram