Producten tegen teken beschermen onvoldoende

nieuws Teken- en insectenwerende producten bieden op zichzelf onvoldoende bescherming tegen teken, en geven dus een vals gevoel van veiligheid, zo stelt het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie in de Folia Farmaceutica van juli 2002.
Wanneer geopteerd wordt voor een insectenwerend middel op basis van diëthyltoluamide (DEET) om zich te beschermen tegen teken moet men er rekening mee houden dat er enkel bescherming is op de plaatsen waar de repellant is aangebracht, en dat de bescherming slechts enkele uren aanhoudt.
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door besmette teken en komt steeds meer voor in ons land. In 1991 werden slechts 137 gevallen vastgesteld, tegenover 1439 in 2000.
Niet alle teken zijn besmet en slechts een klein percentage personen ontwikkelen de ziekte na een tekenbeet. In ongeveer 60% van de gevallen is het eerste symptoom het "erythema migrans". Dit is een rode, zich uitbreidende verkleuring van de huid, met een diameter van minstens 5 cm tot maximaal 60 cm; vanuit het centrum verbleekt het erythema geleidelijk. Soms treden ook griepachtige symptomen op zoals koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn. Wanneer dergelijke symptomen optreden na een tekenbeet moet men onmiddellijk de huisarts raadplegen.


Laatst bijgewerkt: mei 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram