Gebroken heup

nieuws Een gebroken heup kost gemiddeld 624.000 fr. Dat blijkt uit een studie van een Belgisch onderzoeksteam over de kosten van osteoporose. Zij volgden 170 Belgische vrouwen met een gebroken heup uit vier ziekenhuizen en berekenden de totale kosten van een heupfractuur gedurende één jaar, zowel de ziekenhuiskosten als de extra-kosten achteraf van revalidatie en artsenbezoeken.

De ziekenhuiskosten bedroegen gemiddeld 344.000 fr per vrouw, de andere kosten voor medische verzorging bedroegen gemiddeld 280.000 fr. Opmerkelijk was ook dat 14% van de vrouwen na hun verblijf in het ziekenhuis in een rusthuis moesten worden opgenomen dmdat ze hun vroegere levensstijl niet meer konden hervatten.

Als men weet dat er elk jaar in België ongeveer 12.000 heup- en bekkenbreuken voorkomen die grotendeels kunnen worden toegeschreven aan osteoporose - aantal dat elk jaar stijgt - dan brengt dit de totale kostprijs voor osteoporotische heupfracturen op zowat 8 miljard per jaar, waarvan ong. 10% ten laste komt van de patiënte. "Dergelijke bedragen zouden voor de overheid een stimulans moeten betekenen om de preventie van osteoporose te promoveren," aldus het Belgisch Instituut voor Gezondheidseconomie dat deze gegevens bekend maakte.


Laatst bijgewerkt:

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram