Hoger risico op breuken bij roken na menopauze

nieuws Vrouwen die roken en in het bijzonder na de overgang hebben een grotere kans om een heup te breken. Het matig gebruik van alcohol zou het risico op breuken mogelijk kunnen verminderen.
In een studie werden 1328 Zweedse vrouwen die ooit een heup gebroken hadden vergeleken met een groep vrouwen die nooit een fractuur hadden gehad. De kans op een botbreuk was 35% groter bij vrouwen die rookten. Bij deze groep was de botmassa sneller afgenomen dan bij vrouwen die niet rookten. De onderzoekers constateerden verder dat bij vrouwen die stoppen met roken de kans op een heupfractuur jaarlijks met 2 procent afneemt. Na vijftien jaar tabaksvrij leven bestaat er geen verband meer tussen roken en botbreuken.
Vrouwen die matig drinken hebben een grotere botmassa dan vrouwen die niet drinken. Uit het onderzoek bleek, dat alcoholgebruikende vrouwen 20 procent minder risico liepen om een heup te breken. Of matig gebruik van alcohol ook daadwerkelijk fracturen kan voorkomen, moet nog nader onderzocht worden.
“Roken – vooral na de menopauze – kan dus zeer gevaarlijk zijn voor vrouwen,” aldus Dr. John A. Baron, leider van het onderzoek. “Door het afnemen van de botmassa neemt de kans op een heupfractuur toe. Vrouwen die elf jaar na de overgang roken, lopen hetzelfde risico als vrouwen die 24 jaar voor hun overgang roken. Voor elke vijf jaar roken neemt de kans op een heupfractuur met maar liefst zes procent toe.”


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram