Golfers lopen risico op Ziekte van Lyme

nieuws Ook golfspelers lopen een (beperkt) risico op de ziekte van Lyme, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek.
De ziekte van Lyme is een ernstige maar goed behandelbare ziekte die wordt overgedragen door teken. Teken worden mee rondgedragen door hun gastdieren. Bijna overal waar die dieren komen, vindt men dus ook teken. Tenminste in een plantenrijke omgeving met hoog gras, struiken en een rijke onderbegroeiing. Gelukkig zijn niet alle teken drager van de bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme. En zelfs indien men gebeten wordt door een besmette teek, duurt het minstens 24 uur voor de ziektekiem effectief wordt overgedragen.
Volgens de Amerikaanse studie lopen golfspelers alleen een risico wanneer ze in hoog gras of struikgewas rond het golfterrein gaan.
Om besmetting te voorkomen, wordt meestal aangeraden om bij spelen, wandelingen en werk in bossen waar besmette teken voorkomen, en zeker in een bos met lage onderbegroeiing, de huid te beschermen met lange mouwen, lange broekspijpen en gesloten schoenen. Daarnaast is het aangeraden om op de paden te blijven en niet door struiken en planten te kruipen waarop misschien teken zitten te wachten op een gastheer.
Belangrijk is ook om na het wandelen of spelen het hele lichaam zorgvuldig te controleren op de aanwezigheid van teken en die zo snel mogelijk te verwijderen met een pincet of twee vingers.

Lees ook: Ziekte van Lyme: hoe ernstig is een besmetting?


Laatst bijgewerkt: juni 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram