Voorkom ongevallen met de grasmaaier

nieuws In de Verenigde Staten worden elk jaar meer dan 9.000 kinderen en tieners in een ziekenhuis opgenomen wegens een ongeval met een grasmaaier, zo blijkt uit een studie van de American Academy of Pediatrics (AAP). Vooral zitmaaiers blijken veel ongelukken te veroorzaken. Voor ons land zijn geen preciese gegevens bekend, maar volgens een Europees rapport zouden ongeveer 5 % van de ongevallen in de privésfeer met de tuin te maken hebben.
Om ongevallen met grasmaaiers te voorkomen, heeft de AAP een serie aanbevelingen gepubliceerd.
- Volgens de AAP mogen kinderen pas vanaf 16 jaar met een zitmaaier rijden. Voor een duwmaaier is de minimumleeftijd 12 jaar.
- Kinderen jonger dan 6 jaar moeten uit de buurt worden gehouden wanneer het gras wordt gemaaid. Ze kunnen gekwetst raken door een wegvliegend steentje of toevallig de hete motor aanraken.
- Kinderen mogen nooit met of op motormaaiers spelen
- Voor een kind een grasmaaier gebruikt moet het duidelijke en stricte instructies krijgen. De eerste keren gebeurt het maaien best onder toezicht van een volwassene.
- fabrikanten van motormaaiers moeten hun toestellen veiliger maken om ongelukken te voorkomen.

Bron: Pediatrics 2001, 1480-1481.


Laatst bijgewerkt: augustus 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram