Wat zijn de oorzaken van een bloedneus en hoe kan je het bloeden stoppen?

In dit artikel
Wat zijn de oorzaken van een bloedneus en hoe kan je het bloeden stoppen?

dossier

Bij een bloedneus (of epistaxis in medisch jargon) zijn enkele kleine bloedvaatjes in de neus gescheurd. Hoewel het vaak ernstig lijkt, verliest men bij een neusbloeding over het algemeen weinig bloed. De meeste bloedneuzen zijn dan ook onschuldig en gemakkelijk zelf te behandelen.

Wat is de oorzaak?

123m-neus-bloed-4-8-20.jpg
Een bloedneus kan verschillende oorzaken hebben: een slag op de neus, hevig niezen, in de neus peuteren, een ontsteking van het slijmvlies (bv. bij een verkoudheid), een te hoge bloeddruk, het gebruik van bloedverdunners.

Wie er gevoelig voor is, kan ook een bloedneus krijgen zonder directe aanleiding, bijvoorbeeld door koude en droge lucht of bij erg warm weer, bij een verblijf in de bergen of bij een zware inspanning. Als je gevoelig bent voor een bloedneus, zorg dan dat de lucht in huis niet te droog is, bijvoorbeeld door 's winters vochtige handdoeken over de verwarming te hangen of er bakjes water op te plaatsen.

Lees ook: Is het gebruik van een luchtbevochtiger gezond?

Hoe kan je een bloedneus stoppen?

  • Ga rechtop zitten en buig je hoofd lichtjes naar voren zodat het bloed niet in je keel (en maag) terechtkomt.
  • Knijp de voorkant van je neusvleugels dicht met duim en wijsvinger. Er bestaan ook medicinale sprays die helpen om het bloeden te stoppen.
  • Leg ijs op je neus en wangen om de bloedvaatjes af te sluiten en het bloeden te stelpen.
  • Blijf zeker 10 minuten met je neus dichtgeknepen zitten en onderbreek niet om te checken of het bloeden ondertussen al gestopt is. Is het bloeden na 10 minuten niet over, knijp je neus dan nog 10 extra minuten dicht. Na 10 à 20 minuten dichtknijpen, stoppen de meeste neusbloedingen.
  • Breng een ontsmettende neuscrème of –gel aan en hou je rustig in de volgende uren. Vermijd ook om je neus te snuiten.

Lees ook: Neus snuiten of ophalen bij een loopneus?

Wanneer is een bloedneus gevaarlijk?

In sommige gevallen is een bloedneus niet zo onschuldig.

  • Wat minder vaak voorkomt maar wel ernstiger is, is een neusbloeding die start achteraan in de neus, die soms in beide neusgaten voorkomt en waarbij grote hoeveelheden bloed naar de keel lopen. In dat geval raadpleeg je beter een arts.
  • Als het bloeden na een half uur dichtknijpen nog niet stopt, dan ga je ook best naar de huisarts of een dienst spoedgevallen.
  • Heb je vaak een bloedneus? Dan is er mogelijks iets meer aan de hand. Ook dan contacteer je best een dokter. 

Lees ook: Vijf redenen waarom u beter niet in de neus peutert


Laatst bijgewerkt: februari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram