Gordel op achterbank voorkomt slachtoffers

nieuws Het aantal verkeersdoden kan drastisch afnemen als alle passagiers op de achterbank van een auto ook gordels dragen, zo concluderen onderzoekers van de universiteit van Tokio in The Lancet van 5 januari.

De wetenschappers doen hun uitspraken op grond van een analyse van auto-ongevallen die tussen 1995 en 1999 plaatshadden en waarbij ten minste twee passagiers op de achterbank zaten. In totaal waren bij de ongevallen ruim 100.000 mensen betrokken die achter het stuur of naast de bestuurder zaten. Van hen kwamen er 384 om en raakten er 2742 ernstig gewond.

Uit het onderzoek van de toedracht bij de ongevallen bleek dat mensen die voorin zaten en een gordel droegen vijf keer zo veel risico liepen om te overlijden als achter hen passagiers zaten zonder veiligheidsriemen. Als alle achterbankpassagiers een riem zouden hebben gedragen, zouden 141 van de 178 dodelijke slachtoffers die voorin zaten en een riem droegen volgens de onderzoekers nog in leven zijn. Zij pleiten ervoor het gebruik van de gordels op de achterbank verplicht te stellen. Dat is in Nederland al enige jaren het geval, maar kennelijk in Japan nog niet.


Laatst bijgewerkt: januari 2002
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram