Crème geneest zonnebrand

nieuws Wie zich verbrandt, moet op de blaren zitten -- en dat is maar goed ook. Juist doordat zonnebrand pijn doet, blijft onze huid verschoond van mogelijk kwalijker gevolgen van intense blootstelling aan het zonlicht -- zoals huidkanker.


Om te verhinderen dat ze ontaarden in tumorcellen, plegen huidcellen waarvan het DNA is beschadigd door ultraviolette straling van de zon, massaal zelfmoord. Apoptose heet die collectieve zelfmoord in het jargon. Hij wordt enige tijd later zichtbaar, als de verbrande huid begint te vervellen.

Maar zou het niet zinvoller zijn als de schade tijdig kon worden hersteld? In een elektronische voorpublicatie van het vakblad Nature Cell Biology antwoorden Duitse dermatologen bevestigend op die vraag. Ze rapporteren dat de groeifactor interleukine 12 huidcellen helpt hun UV-schade te genezen.

Dat bewezen ze bij muizen. Als die proefdieren onder de UV-lamp worden gezet, breekt het DNA van hun huidcellen in stukjes, die cyclobutaan-pyrimidine-dimeren (cpd's) worden genoemd. Maar als de muizen vooraf interleukine 12 krijgen, zijn er geen cpd's meer in hun huid te vinden. Er leggen dan ook veel minder huidcellen het loodje.

Het lijkt alsof een roodverbrande huid inderdaad kan worden voorkomen of gerepareerd, schrijven de onderzoekers. Om een middagje op het strand ongeschonden te overleven, zou het volstaan dat fabrikanten van zonnecrèmes een beetje interleukine 12 aan hun producten toevoegen. Tenminste, als de resultaten die werden geboekt met muizen, ook bij mensen standhouden. Dát moet nog even worden uitgezocht.

De papieren neerslag van het muizenverhaal komt in januari uit.
bron:De standaard

Lees ook: Melanoom: agressieve huidkanker


Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram