sociale omstandigheden

Accijnsverhoging op alcohol kan 14 tot 20 miljard euro opleveren aan welvaartseffect

Accijnsverhoging op alcohol kan 14 tot 20 miljard euro opleveren aan welvaartseffect
nieuws 20/10/2016

Wanneer voor een periode van 50 jaar de accijns op alcohol verhoogd wordt met 50 procent, dan levert dit Nederland een welvaartseffect op tussen de 14 en 20 miljard euro. Dat welvaartseffect bestaat onder andere uit productiviteitsverbeteringen, het voorkomen van vroegtijdige sterfte, minder verkeersongevallen, minder inzet van politie en justitie en minder schooluitval.

lees meer »

Vlaming gemiddeld twee jaar ouder dan 10 jaar geleden

Vlaming gemiddeld twee jaar ouder dan 10 jaar geleden
nieuws 15/10/2016

De levensverwachting in Vlaanderen blijft stijgen. Op tien jaar tijd is de levensverwachting met twee jaar toegenomen. Dat is vooral te danken aan een kleiner wordend risico om op jongere leeftijd te sterven aan hart- en vaatziekten of aan kanker.

lees meer »

Wat kan je doen tegen huisstofmijt?

Wat kan je doen tegen huisstofmijt?
nieuws 11/10/2016

De meest effectieve manier om een huisstofmijtallergie aan te pakken is het aantal huisstofmijten in huis, en dan vooral op de slaapkamer, te beperken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De kritische factor in de bestrijding van huisstofmijten is vocht.

lees meer »

Campagne “Slim(mer) eten, da’s voor elk budget”

nieuws 17/09/2016

Hoe gezonder eten voor minder geld? Dat is de vraag die Viasano vzw in haar nieuwe campagne beantwoordt. Wie op zijn budget moet letten, heeft al snel het idee dat gezond eten voor weinig geld moeilijk is. Bovendien maken kansarmen en laaggeschoolden net meer kans op overgewicht.

lees meer »

Zelfde huisarts? Langer in leven

Zelfde huisarts? Langer in leven
nieuws 21/08/2016

Oudere patiënten die het minst van huisarts wisselen, lijken daar groot voordeel van te hebben. In een periode van veertien jaar hebben zij 20 procent minder kans om te overlijden dan degenen die vaak wisselen. Continuïteit van zorg levert dus daadwerkelijk winst op.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Leefstijl kan risico op kanker halveren

Leefstijl kan risico op kanker halveren
nieuws 14/08/2016

Een gezonde levenswijze aannemen, kan uw kankerrisico halveren. Dat is de conclusie van een grootschalige studie naar de invloed van risicogedrag op het krijgen van kanker, gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA).

lees meer »

Bewegen op voorschrift van uw arts?

nieuws 4/08/2016

Dankzij het project ‘Bewegen op Verwijzing’ kunnen huisartsen in het najaar hun patiënten met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een beweegcoach of ‘BOV-coach’. Die coach motiveert de doorverwezen patiënten om meer te bewegen.

lees meer »

Diabetessensor terugbetaald

nieuws 28/07/2016

Sinds 1 juli wordt een nieuw soort pleister, een diabetessensor die het suikergehalte in het bloed continu meet, terugbetaald voor mensen met diabetes type 1 en voor sommige patiënten met diabetes type 2.

lees meer »

Honderdjarigen geven tips om oud te worden

nieuws 4/07/2016

Hoe word je oud? Die vraag stelden de Nederlandse artsen Hans van Hateren en Nanno Kleefstra aan mannen en vrouwen ouder dan honderd jaar. Ze bundelden hun tips in een boek: ‘99+… Een geheim, of geluk?’ Een overzicht.

lees meer »

Zo maak je de radiator schoon

nieuws 1/07/2016

Radiatoren zijn niet de meest gemakkelijke stukken om schoon te maken in een huis. Een ideaal toestel voor dit karwei is een compressor waarbij lucht onder hoge druk naar buiten geblazen wordt. Kijk of iemand je een compressor kan lenen of huur een machine en maak alle radiatoren in je huis schoon.

lees meer »

Helft van rokers heeft meer beperkingen dan niet-rokers

nieuws 18/06/2016

Volgens een recente studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bij 10 000 personen tussen de 40 en 60 jaar oud, hebben verstokte rokers 55% meer beperkingen dan niet-rokers in deze leeftijdsgroep. Verstokte rooksters met deze leeftijd hebben 36% meer beperkingen dan niet-rooksters.

lees meer »

Hoeveel betalen we echt voor roken?

nieuws 14/06/2016

De schadelijke effecten van roken op de gezondheid zijn bekend. Maar wat is de jaarlijkse kost en winst van roken voor de samenleving? Op deze en andere vragen zocht de SOCOST-studie een antwoord. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Federaal Onderzoeksprogramma Drugs van Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO).

lees meer »

Zijn ledlampen ongezond?

Zijn ledlampen ongezond?
nieuws 9/06/2016

Recent zijn enkele wetenschappelijke rapporten verschenen over de mogelijke gezondheidsrisico's van ledlampen. Er zijn namelijk aanwijzingen dat ledlicht de biologische klok van mensen kan beïnvloeden. Bovendien zou ledlicht schadelijk kunnen zijn voor de ogen.

lees meer »

Leefstijl heeft invloed op darmflora

Leefstijl heeft invloed op darmflora
nieuws 8/06/2016

Voeding en medicijngebruik beïnvloeden de darmflora en hebben effect op de diversiteit van de darmflora, en daarmee vermoedelijk ook op onze gezondheid. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.

lees meer »

Mag u putwater drinken?

nieuws 7/06/2016

Putwater is grondwater dat u zelf oppompt. Dat is niet altijd veilig. Wilt u toch putwater gebruiken als drinkwater, neem dan maatregelen om de veiligheid te verhogen. En laat uw putwater zeker controleren.

lees meer »

Volg online uw gegevens over bevolkingsonderzoeken naar kanker

nieuws 29/05/2016

Meer dan drie miljoen Vlamingen kunnen vanop hun eigen pc toegang krijgen tot hun gegevens over de bevolkingsonderzoeken. Daardoor kan elke Vlaming digitaal nagaan wanneer hij zich kan laten testen op kanker via een van de bevolkingsonderzoeken en wat zijn resultaten van vorige onderzoeken waren.

lees meer »

Moet u elk jaar uw bloeddruk (laten) meten?

Moet u elk jaar uw bloeddruk (laten) meten?
nieuws 16/05/2016

Een hoge bloeddruk geeft zelden klachten. Soms gaat het gepaard met hoofdpijn, oorsuizingen, duizeligheid, vermoeidheid, vlekjes of vliegjes voor de ogen, bloedneuzen, kortademigheid... Maar meestal voelt u er helemaal niets van.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram