Hoger risico op overgewicht in ongezonde buurten

123-verpleg-werk-intens-zorg-zh-10-16.jpg

nieuws Waar u woont bepaalt voor een stuk bepaalt hoe u leeft en hoeveel u weegt: Hoe meer er in een buurt te doen is, hoe lager het risico op overgewicht. Dat blijkt uit het onderzoek van gezondheidswetenschapper Joreintje Mackenbach van VUmc in Amsterdam.
Dat komt omdat mensen -als er parkjes, winkels of het zwembad dichterbij zijn- eerder geneigd zijn de fiets te pakken of te voet te gaan. Ook sociale contacten in de buurt, de prijs van eten en beleid om actief transport te bevorderen hebben een invloed op leefstijl en gewicht.

Mensen die echter in een buurt wonen met veel fastfood, eten dan weer meer fast food.
Met dit onderzoek wordt voor het eerst op structurele wijze de invloed van buurtkenmerken op overgewicht in kaart gebracht. Slechte bereikbaarheid van faciliteiten zoals supermarkten, parkjes en recreatiemogelijkheden blijken gerelateerd aan een ongezondere leefstijl, maar ook hoge prijzen van gezond eten zijn een belangrijke risicofactor voor het hebben van een gezond voedingspatroon. Sociale factoren, zoals het hebben van een sociaal netwerk en de sociale samenhang in een buurt zijn ook gerelateerd aan overgewicht. Mackenbach: “We weten al langer dat een lager opleidings- of inkomensniveau gerelateerd is aan meer overgewicht, maar onze analyses laten zien dat de relatie tussen inkomensongelijkheid in een buurt met overgewicht deels verklaard wordt door minder sterke sociale samenhang in buurten met meer inkomensongelijkheid.”

Het onderzoek biedt aanknopingspunten om het groeiend aantal mensen met overgewicht op een efficiënte manier terug te dringen. Door gebruik te maken van een buurtaanpak waarin wordt gezorgd voor een goede bereikbaarheid van faciliteiten in de buurt en het betaalbaar maken van gezond eten kunnen grote groepen mensen beïnvloed worden.

U kunt het volledige onderzoek hier lezen.
http://dare.ubvu.vu.nl/handle/1871/54633

Laatst bijgewerkt: oktober 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram