Mag je regenwater gebruiken om te douchen?

123-regenwater-regenpijn-07-16.jpg

nieuws Regenwater is veilig om het toilet door te spoelen, te poetsen, om de was te doen, de tuin te besproeien of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Gebruik het daarom zeker niet in de keuken, en ook niet om je tanden te poetsen of te douchen. Gebruik beter ook geen regenwater voor het plonsbadje van je kinderen.

Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater. Daarom is ook elke vaste of tijdelijke verbinding tussen regenwater en het leidingnet voor kraantjeswater, bijvoorbeeld een kantelkraantje tussen de twee stelsels, verboden. Want als er iets misloopt, besmet je het kraantjeswater. Zo kan je onbedoeld het water van een hele buurt besmetten.

Een veilig regenwatersysteem bestaat uit:
een grote regenwatertank;
een elektrische pomp met een keerklep (zodat het water niet terugvloeit naar de tank);
een filter;
en aparte leidingen.
Kies voor leidingen van kunststof. Regenwater is zacht en zuur en tast metalen leidingen aan.
Is het regenwater op? Kies dan voor een veilige manier om het bij te vullen of om te schakelen naar leidingwater.
Voor je een regenwaterinstallatie mag gebruiken, moet je ze verplicht laten keuren. Dat geldt ook voor bijvulsystemen. Je watermaatschappij kan je meer vertellen over de keuring.

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram