- nieuwsOntdek zelf de impact van ‘Een Week Gezonder’
- boeken/interviewsDementie voorkomen of vertragen: beste medicijn is een gezonde levensstijl
- dossierVijftien veel voorkomende misverstanden over de ziekte van Parkinson
- dossierPneumokokken: wie moet zich laten vaccineren?
- dossierIJzerstapelingsziekte of hemochromatose: symptomen en diagnose
Helft van rokers heeft meer beperkingen dan niet-rokers
nieuws
Volgens een recente studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bij 10 000 personen tussen de 40 en 60 jaar oud, hebben verstokte rokers 55% meer beperkingen dan niet-rokers in deze leeftijdsgroep. Verstokte rooksters met deze leeftijd hebben 36% meer beperkingen dan niet-rooksters.
Onder beperkingen verstaat men een medisch probleem dat langere tijd duurt, dus een gebroken been telt niet mee. Beperkingen in functionele capaciteiten werden gemeten op basis van de evaluatie van mobiliteitsproblemen en de capaciteit om zes activiteiten uit het dagelijkse leven uit te voeren, met name: naar bed gaan en opstaan, op een stoel gaan zitten en weer rechtstaan, zich aan- en uitkleden, handen en gezicht wassen, eten en naar toilet gaan.
Een vernieuwende kijk op de problematiek
Het onderzoek is een wereldprimeur. De onderzoekers van het WIV hebben immers niet enkel gemeten en vergeleken in welke mate beperkingen voorkomen bij niet-rokers en (ex-)rokers van 40 tot 60 jaar oud, maar zij gingen ook de last na die de bevraagden ondervonden van 6 chronische ziekten: chronische respiratoire ziekten zoals astma of chronische bronchitis, diabetes, kanker, depressie, cardiovasculaire ziekten en musculoskeletale aandoeningen zoals lage rugpijn, osteoporose of reumatoïde artritis. Voor elke categorie (verstokte rokers(1), gematigde rokers(2), ex-rokers, niet-rokers, mannen, vrouwen) hebben zij kunnen bepalen in welke mate elke chronische ziekte bijdraagt aan de algemene verslechtering van hun gezondheid.
Antirookbeleid
Aangezien bijna een kwart van de Belgische bevolking van 15 jaar en ouder rookt, is de informatie die uit de studie voortvloeit van essentieel belang voor de gezondheidsautoriteiten.
In de toekomst zal de federale regering met een concrete gezondheidsdoelstelling werken: het aantal dagelijkse volwassen rokers in ons land moet in 2018 al onder de 17% dalen en niet in 2020 zoals momenteel verwacht wordt.
Om dit doel te bereiken, wordt roken ontmoedigd, onder meer door de prijs te verhogen. De meest kwetsbare groepen door een rookverbod in de wagen met kinderen en we verhogen het aantal controles. Rookstopmedicatie bij de eerste rookstoppoging wordt meer terugbetaald zodat rokers sneller een beroep zullen doen op deze medicatie.