Roken even schadelijk als alle andere ongezonde gewoonten samen

Laatst bijgewerkt: juli 2016
123-man-roken-sigaret-07-16.jpg

nieuws ‘Roken blijft de overheersende risicofactor voor voortijdige sterfte in Europa, maar slechte voeding, overgewicht en obesitas, hypertensie, geringe lichaamsbeweging en buitensporig alcoholgebruik dragen eveneens substantieel bij. Elke poging voortijdige sterfte te beperken zal uiteindelijk alle 6 factoren moeten meenemen.’
Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde naar aanleiding van een studie van het International Agency for Research on Cancer (IARC) in BMC Medicine.

De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens van de EPIC-cohortstudie, waarin 264.906 Europeanen tussen 35 en 70 jaar van 1992 tot 2000 werden gevolgd. Daarvan overleden 11.930 deelnemers voor hun 70e verjaardag. Van die voortijdige sterfte was 31% toe te schrijven aan tabak: 26% bij vrouwen, 37% bij mannen en 56% bij huidige rokers. Ongezonde voeding droeg voor 14% bij aan voortijdige sterfte. Als overgewicht werd bepaald aan de hand van de taille-heupverhouding was het attributief risico 10%, van de BMI 3%. Hoge bloeddruk was verantwoordelijk voor 9%, inactiviteit voor 7% en alcohol voor 4% (2% bij vrouwen, 7% bij mannen).

Van ‘gezonde’, niet-rokende vrouwen mag 96% verwachten de 70 te halen, van mannen 95%. ‘Daarentegen zou slechts 64% van de rokende mannen met een of meer andere ongezonde gewoonten die leeftijd halen, en 79% van de vrouwen.’ Dit benadrukt nog eens het ‘kritisch belang’ van roken, aldus de auteurs: ‘Roken weegt even zwaar als de overige 5 risicofactoren tezamen.’


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram