Minder dan 1 op 3 huishoudens heeft koolmonoxidemelder

Laatst bijgewerkt: oktober 2016
co-alarm-afb-10-15-250.jpg

nieuws Uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond onder duizenden consumenten blijkt dat amper 1 op de 3 huishoudens een koolmonoxidemelder heeft. Een gevaarlijke situatie, aangezien het dodelijke gas in ieder huis kan (voor)komen.

Consumenten associëren koolmonoxide (CO) vaak alleen met gashaarden en ouderwetse keukengeisers zonder rookafvoer naar buiten. Maar ook met een moderne, goed onderhouden, cv-ketel kan er koolmonoxide in huis komen. Bijvoorbeeld doordat - vanwege slechte ophanging - de pijp van de rookgasafvoer gaat doorhangen waardoor een kleine opening ontstaat. Monteurs zouden daarom bij installatie en onderhoud van een ketel niet alleen naar het apparaat zelf moeten kijken, maar naar het hele systeem, zodat dergelijke euvels worden opgemerkt.

De Consumentenbond pleit voor een wettelijk verplichte erkenningsregeling voor monteurs van gastoestellen, waardoor beunhazen geen kans hebben. In andere Europese landen is zo’n regeling er al.

CO-melders
Consumenten kunnen zich tegen koolmonoxide beschermen door CO-melders in huis te hangen die afgaan bij een te hoog koolmonoxidegehalte in de lucht. Maar dan moeten ze het wel goed doen. De Consumentenbond testte 19 goed verkrijgbare melders. Daaruit kwamen 3 afraders naar voren:
• De Carbon Monoxide Safe van J&S Supply deed in de test helemaal niets.
• De JLP-01 van het merk Pentagon hield er binnen 3 maanden mee op.
• De BCN 1221 van Brennenstuhl gaf soms vals alarm, waardoor consumenten geneigd zijn hem uit te schakelen, zonder verder actie te ondernemen.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram