Mag u nog putwater gebruiken na een overstroming?

123-regenwater-06-16.jpg

nieuws

Als u gebruik maakt van putwater als drinkwater en de put overstroomd is geweest, dan is het absoluut afgeraden om dit water nog te gebruiken als drinkwater. Vooraleer de put weer in gebruik te nemen wordt aanbevolen om de put schoon te laten maken, te laten desinfecteren en de kwaliteit van het water te laten controleren.

• Koken van besmet water volstaat niet om het weer drinkbaar te maken. De kwaliteit van het leidingwater moet onderzocht worden door de drinkwaterproducent vooraleer de veiligheid ervan wordt afgekondigd.
• Particuliere putwatergebruikers die niet kunnen aansluiten op het openbaar waterleidingnet, kunnen een gratis controle aanvragen bij de Vlaamse Milieumaatschappij. De analyseresultaten worden door het Agentschap Zorg en Gezondheid gezondheidskundig beoordeeld. Een aanvraagformulier is hier terug te vinden. 
• Particulieren die wel kunnen aansluiten of aangesloten zijn op het openbaar waterleidingnet kunnen terecht bij een erkend labo voor de analyse van drinkwater. Een lijst van erkende labo’s is hier raadpleegbaar.

 Putwater als drinkwater gebruiken houdt hoe dan ook meer risico’s in dan gebruik van het stelselmatig op kwaliteit gecontroleerde leidingwater. Daarom wordt het gebruik van putwater als drinkwater afgeraden.


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram