4 Belgen op 10 hebben een beperkte gezondheidswijsheid

123-dr-internet-consult-diagn-08-15.jpg

nieuws Een medische vraag hebben, maar ze niet durven stellen. Een diagnose niet begrijpen. Niet-wetenschappelijke informatie over gezondheid voor waar aannemen of geloof hechten aan mythes en taboes over dingen die onze gezondheid beïnvloeden. Dit komt vaker dan men zou denken: 4 op 10 Belgen hebben problemen om de informatie van hun arts te begrijpen.

Een onderzoek bij 405 Belgische patiënten met een chronische aandoening (diabetes type 2, astma of hypertensie) en 360 zorgverleners (huisartsen, apothekers en specialisten), toont aan dat er een sterk verband bestaat tussen de gezondheidswijsheid van de patiënten en de opvolging van de aanbevelingen door artsen. Patiënten met een hoog niveau van gezondheidswijsheid hebben minder moeite met medische aanbevelingen, volgen die aanbevelingen beter op, rapporteren minder problemen ten gevolge van een gebrekkige opvolging, en verkeren aldus in een betere gezondheid. Er kan dus geconcludeerd worden dat een goede gezondheidswijsheid, de correcte opvolging van aanbevelingen van artsen bevordert.

Artsen, van hun kant, schatten het niveau van de gezondheidswijsheid van hun patiënten doorgaans lager in dan de patiënten zelf. Ze overschatten tegelijk ook de hoeveelheid informatie die patiënten uit andere bronnen halen, onder meer het internet. Maar dat blijkt dus allemaal mee te vallen. Patiënten consulteren het internet wel, maar gebruiken het niet als belangrijkste bron van informatie – die rol blijft toch weggelegd voor de artsen zelf.

De Well Done – MSD Health Literacy Awards bekronen initiatieven die aan het tekort aan gezondheidswijsheid tegemoet te komen. De winnaars van de vierde editie van de Well Done – MSD Health Literacy Awards zijn CHRONICARE ASBL/Maison du Diabète “Diabétiques, prenez soin de vos yeux” (Marche-en-Famenne, Province du Luxembourg), “moveUP” (Gent) en Sensoa “Zanzu” (Antwerpen).


Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram