Uit het Europese gezondheidsrapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat de levensverwachting in de Europese regio de voorbije vijf jaar opnieuw gestegen is.
Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid heeft onlangs de website www.preventiemethodieken.be gelanceerd. Die website biedt professionelen bij lokale besturen, in de gezondheids- en welzijnssector, socio-culturele verenigingen, het onderwijs, … een overzichtelijk aanbod van methodieken, materialen en diensten ter ondersteuning van het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) trekt extra geld uit voor de dringende medische hulpverlener en denkt aan een eenheidstarief van 60 euro per rit naar het ziekenhuis.
Onderzoek van Sciensano, in samenwerking met UCLouvain, wijst uit dat België het slechter doet dan andere Europese landen als het op gezonde levensjaren aankomt. Gemiddeld verliezen we 20 000 gezonde levensjaren per 100 000 inwoners. Bovendien is een derde van ons verlies van gezonde levensjaren te wijten aan zaken waaraan we in principe iets zouden kunnen doen.
Een darmpoliep is een goedaardig gezwel of aanwas in het slijmvlies. Poliepen in de dikke darm komen vrij vaak voor. Naar schatting heeft ongeveer 5 à 25 % van alle mensen boven de vijftig jaar darmpoliepen.
Veel mensen hebben poliepen zonder het te weten omdat ze meestal geen klachten geven.
Op 23 april 2018 heeft de arbeidsrechtbank van Brussel een verzekeraar veroordeeld wegens discriminatie op grond van geslachtsverandering, genderexpressie en genderidentiteit. De verzekeraar weigerde een transvrouw dekking te verlenen voor de medische kosten van haar geslachtsbevestigende behandeling.
Mannen met borstkanker krijgen niet dezelfde terugbetaling voor hun medische behandeling als vrouwen. Deze ongelijke behandeling is een directe discriminatie op grond van geslacht.
Er komt een wettelijke regeling voor de naam en registratie van een levenloos geboren kind. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag een wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) goedgekeurd.
Bijna 9 procent van de kinderen heeft op de leeftijd van 2 jaar overgewicht. Dat blijkt uit het rapport ‘Het kind in Vlaanderen 2017’ van Kind en Gezin.
Jonge kinderen die meer dan tien uur per week voor de computer, tablet of tv zitten, lopen later een groter risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Dat is het resultaat van een grootschalig onderzoek bij Limburgse kinderen van de UHasselt
Lidl Nederland zal als eerste supermarkt de verkoop van sigaretten stoppen. De keten wil de verkoop gefaseerd afbouwen. Uiterlijk in 2022 moeten de pakjes uit alle filialen verdwenen zijn.
De Hoge Gezondheidsraad geeft in een advies over ‘Risico’s van alcoholgebruik’ een reeks nieuwe aanbevelingen om het alcoholgebruik van de Belg drastisch te verminderen.
In november 2018 start in de ziekenhuis- en banksector een pilootproject voor zo’n 1000 werknemers die kampen met een burn-out of zich in de gevarenzone bevinden. Zij kunnen rekenen op een begeleidingstraject op maat.
Steeds meer Europeanen zijn niet gevaccineerd tegen ziektes als de mazelen, difterie, kinkhoest, tetanus en rodehond, met risico’s voor de volksgezondheid.
Voortaan kunt u terecht op de website "Mijn Gezondheid" om gegevens te raadplegen over uw gezondheid. Het nieuwe online portaal zal een overzicht bieden van alle medische gegevens die elektronisch beschikbaar zijn.
Kinderen die bij de geboorte op hun vader lijken, zouden één jaar later gezonder zijn dan kinderen die niet op hun vader lijken. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het Journal of Health Economics.
De Antwerpse start-up Helpper wil de zorgsector in ons land innoveren. Mensen die nood hebben aan ondersteuning bij dagelijkse taken (helppies) en buurtbewoners die een centje willen bijverdienen (helppers), vinden elkaar voortaan rechtstreeks op het digitaal platform.
Er bestaan ook dikke mensen die fit zijn”, het klinkt als een mooi excuus om nog een stuk pizza te nemen. Maar een nieuwe studie bij 300.000 Europeanen toont aan dat deze ‘obesitasparadox’ niet klopt: er is altijd een verband tussen een hogere BMI en het risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen, beroertes en een hoge bloeddruk.
Vanaf 1 mei worden een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd binnen het zorgtraject diabetes type 2 en de opvolging van een patiënt met diabetes type 2/voortraject.