Voor jou gelezen op De Standaard

Straks niet meer met voorschrift naar apotheek

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Straks is er geen briefje meer ­nodig om medicijnen te halen bij de apotheek. Met een scan van je identiteitskaart weet de apotheek welke pillen je nodig hebt.

Na een dokters­bezoek kreeg je tot voor kort in de meeste gevallen nog drie briefjes mee. Eén om het bezoek te laten terugbetalen door het ziekenfonds, een getuigschrift voor de werkgever en een voorschrift. De terugbetaling gaat intussen vaak al automatisch. Hetzelfde geldt nu ook voor het voorschrift. ‘Je gaat naar de dokter en loopt nadien langs bij de apotheek. Die zal via je identiteitskaart kunnen zien welke pillen voorgeschreven zijn’, zegt Vincent Dupont, die het project begeleidt.

Achter de schermen werkte het voorschrift eigenlijk al elektronisch – de hanen­poten van de arts zijn we al een tijd kwijt. Maar je kreeg toch een afschrift met streepjescode dat bij de apotheek gescand werd. Eind vorige maand waren er 17.384 voorschrijvers (zieken­huizen niet inbegrepen) die op ­deze manier werken. Een hand­geschreven voorschrift kan nog altijd, maar zal in januari 2020 wel verdwijnen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil dat patiënten al hun medische informatie zelf kunnen opvragen. ‘Via het online platform Mijn­gezondheid bundelen we alles wat je over je gezondheid moet weten. Je zal je voorschriften daar kunnen bekijken en zelfs verwijderen als je ze niet gebruikt hebt. Ook de bijsluiters van die pillen kan je daar terugvinden. Het zal ook ­mogelijk zijn om je medicijnen te bestellen bij een apotheek naar keuze, die ze dan zal klaarleggen.’

Orgaandonatie regelen

Mijngezondheid werd in mei uitgerold en bereikte intussen 270.000 Belgen. Tot nu kon je er alleen medische dossiers opvragen of onderzoeksresultaten. Nu komen daar de voorschriften bij. ‘Begin volgend jaar zullen we ook de ziekenfondsen in het systeem kunnen integreren’, zegt Dupont. ‘Zo kan je de voortgang van de ­terugbetalingen volgen.’

Het is de bedoeling om via de website ook toestemming voor orgaandonatie te regelen. Daarna zou ook het laatste briefje verdwijnen en wordt de werkgever automatisch op de hoogte gebracht van een afwezigheid op het werk.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20181117_03952335


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram